AKTUALNO

Nađite si smještaj u Sloveniji i krenite raditi! Dožupanica ovako "savjetovala" sumještane koji rade u Sloveniji, oni ogorčeni

Nađite si smještaj u Sloveniji i krenite raditi! Dožupanica ovako

- Spakirajte se kad završi samoizolacija, nađite smještaj i krenite raditi! Tako je, naime, glasila SMS poruka zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar na upit nekolicine mještana pograničnih područja zabrinutih za svoju egzistenciju.

Naime, kako je sama zamjenica poručila na jednoj od konferencija županijskog stožera civilne zaštite, mnogi mještani javljaju joj se s upitima tražeći najnovije informacije vezano za status dnevnih migranata, vjerujući pritom da ona s obzirom na poziciju u Karlovačkoj županiji ima veći uvid u aktualne promjene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No njezin način komunikacije kao i poruke koje je uputila preko društvenih mreža ili privatnih poruka, mnogima se čine neprimjerene, te nam se više mještana Kamanja, Žakanja i Ribnika, radnika u Sloveniji, koji su joj se obratili za pomoć i informaciju požalilo i podijelilo svoje nezadovoljstvo.

Naime, otkako je donesena preventivna mjera o potrebi 14-dnevne samoizolacije, a kasnije i obvezne karantene, mještani pograničnih područja koji rade u susjednoj Beloj Krajini i Dolenjskoj nalaze se u svojevrsnoj pat poziciji. S jedne strane pritišću ih slovenski poslodavci, a s druge strane zbog restrikcija hrvatskih nadležnih službi ograničeni im je prelazak granice, a samim time i odlazak na posao. Razlog tome je, naravno, epidemija koronavirusa u susjednoj Beloj Krajini i Dolenjskoj, koje su jedno od najvećih žarišta zaraze bolesti COVID-19 u Sloveniji, te je stoga Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na preporuku Ministarstva zdravstva uveo ograničenja kretanja osoba preko graničnih prijelaza koji gravitiraju prema tim područjima. Tim potezom nastoji se prisilno obustaviti kretanje prema tim područjima, a samim time i prevenirati širenje zaraze na hrvatska susjedna pogranična mjesta.

- Svjesni smo opasnosti i rizika zaraze koja postoji u susjednoj Beloj Krajini i Dolenjskoj. Međutim, nalazimo se u neizvjesnosti jer ne znamo kakav je naš status u firmama, na koji način će nam se pravdati naše odsustvo s posla te smo se stoga javljali na mnoge adrese, pa tako i kod naše sumještanke Vesne Hajsan Dolinar, upravo s ciljem kako bi pojedinici na vlasti bili upoznati s našim problemima i založili se za nas u razgovorima sa slovenskim vlastima i poslodavcima. No, naišli smo na nerazumijevanje, poručuju razočarani radnici - dnevni migranti u Sloveniju.

Radnike u Sloveniji brine jer im je egzistencija ugrožena, a pritom ih se tretira, kažu nam, kao da su neradnici. Jedino što žele je, suglasni su, zaštita njihovog zdravlja i da ih se ne dovodi u opasnost moguće zaraze, no isto tako žele da se hrvatska vlast kod slovenskih kolega zauzme za zaštitu njihovih radnih prava.

KAportal.hr


Reci što misliš!