AKTUALNO / IZBORI 2024.

IZBORI 2024.

Koalicija Umirovljenici zajedno na posljednjem predizbornom skupu progovorila i o palijativnoj skrbi koja je loša i nedostatna

Koalicija Umirovljenici zajedno na posljednjem predizbornom skupu progovorila i o palijativnoj skrbi koja je loša i nedostatna

"Neumorno ćemo se zalagati za povećanje mobilnih timova, broja kreveta i koordinatora pružanja usluga u kući, transporta, za pribavljanje pomagala, pa i za dovoljno volontera."

Koalicija Umirovljenici zajedno na posljednjem predizbornom skupu kod Kauflanda osvrnula se na probleme vezane uz palijativnu skrb.

- Za tri tjedna (11. svibnja) po prvi put će se u Hrvatskoj obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi, a pošto palijativna skrb nije „privlačna“ tema ni medijski općenito, bit će zanimljivo vidjeti koliko će se uopće popratiti i pomoći da se konačno donese „Nacionalni program razvoja palijativne skrbi“ Posljednji je bio usvojen 2017. godine na razdoblje do 2020. godine. U Hrvatskoj je u svakom trenutku između 25.000 i 55.000 oboljelih od malignih bolesti, teških bolesti srca, pluća i bubrega, neuroloških bolesti i drugih bolesti koje ne reagiraju na liječenje, kazala je nositeljica liste Vesna Horvat.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na Razvojnom se programu u Ministarstvu zdravstva radi i on bi trebao biti usvojen ove godine, ali dokument koliko god je važan, ne znači ništa dok ne zaživi, dok ne dobijemo visoko funkcionalan multidisciplinaran pristup zbrinjavanja fizičkih, socijalnih, psiholoških, pa i duhovnih potreba umirućih ljudi, kao i onih s kroničnim zdravstvenim problemima, zbog kojih trebaju učinkovitu i raznoliku pomoć i njegu, poručila je Horvat, dodajući da tako dugo dok je u Hrvatskom saboru jedan ili ni jedan saborski zastupnik zadužen i posvećen rješavanju problema starijih građana, na koje se na žalost mahom odnosi i pitanje palijativne skrbi, tako dugo nikakvi dokumenti neće zaživjeti.

Platforma Umirovljenici zajedno u ovoj je kampanji za izbor zastupnika u Hrvatski sabor naglasak stavila na prve tri prioritetne točke programa, zbog iskorjenjivanja siromaštva, ali završnom se konferencijom obraća svim obiteljima koje su prošle ili prolaze kroz pakao brige o umirućim ukućanima ili onima s kroničnim bolestima, za koje trebaju pomoć.

- Budemo li mi Umirovljenici zajedno imali dovoljno ruku u Saboru, bili s vladajućima ili s oporbom, neumorno ćemo se zalagati za povećanje mobilnih timova, broja kreveta i koordinatora pružanja usluga u kući, transporta, za pribavljanje pomagala, pa i za dovoljno volontera. Kada jednom palijativne pacijente i njihove obitelji upoznamo s njihovim pravima, da im se mora osigurati 24-satna dostupnost službi kod kuće, više se neće moći ignorirati činjenica da svakodnevo tisuće ljudi i njihove obitelji pate u tišini iza svojih zidova. Dajte nam na izborima u srijedu povjerenje za ulazak u Sabor, koji je zakonodavno tijelo, da stvorimo i zakonske odredbe i novce i stvarne pretpostavke za unapređenje kvalitete života pacijenata suočenih sa uznapredovalom neizlječivom bolešću. Učinkovita je palijativna skrb neizmjerno važna i u smislu kvalitete života svih članova obitelji palijativnih pacijenata, naglasila je Vesna Horvat.

Izdvojeno


Reci što misliš!