AKTUALNO / IZBORI 2024.

IZBORI 2024.

Sve je isto, a opet i različito! HDZ može biti najzadovoljniji rezultatima, ali svugdje je u Karlovačkoj županiji dobio znatno manji postotak nego inače

Sve je isto, a opet i različito! HDZ može biti najzadovoljniji rezultatima, ali svugdje je u Karlovačkoj županiji dobio znatno manji postotak nego inače
foto ilustracija

Najveći plus u odnosu na prošle parlamentarne izbore ostvarili su, pak, Most i Možemo!

Iza nas su još jedni izbori, a rezultati su - isti, a opet i različiti.

Gledajući samo rezultate u Karlovačkoj županiji HDZ istovremeno može biti i zadovoljan i zabrinut. Naime, nepobitno je da su ukupni pobjednici izbora na ovom području, ali glasački trendovi ipak im ne idu u korist. Naime, u praktički svim gradovima i općinama HDZ je na ovim izborima dobio osjetno manji postotak glasova nego na parlamentarnim izborima prije četiri godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Razlog za zadovoljstvo - unatoč padu?

Većinom je riječ čak i o osjetno manjem postotku, između 5 i 10 posto u ukupnom broju glasova manje nego što su dobili prije četiri godine, ponegdje do 5 posto manje, a jedina iznimka je Krnjak - samo u toj općini dobili su više glasova nego na posljednjim parlamentarnim izborima. S druge strane, u općini Ribnik više nisu na prvom mjestu.

Dakako, nema sumnje da unatoč padu imaju najviše razloga za zadovoljstvo, jer dobili su najveći broj glasova u svim gradovima te u 14 od 17 općina (osim u Kamanju, Plaškom i Ribniku). Ali, evidentno je i da im potpora opada.

Ogulin se - ne plavi

Nešto konkretnije prikazat ćemo to na primjeru gradova. HDZ je tako čak i u Slunju gdje je dobio uvjerljivo najviše glasova pao sa 63 na 56 posto. Sličan pad je doživio i u Ogulinu - iako se na postizbornoj pressici hvalio da se Ogulin opet "plavi", kada su u pitanju parlamentarni izbori nije to "opet", već je pad sa 51 posto koliko su imali prije četiri godine na 44 posto. U Dugoj Resi je HDZ-ov postotak pao sa 43,5 na 37, a u Ozlju sa 42 na 37 posto.

Na kraju, gotovo identična situacija je i u središtu županije - Karlovcu. Na prošlim parlamentarnim izborima HDZ je imao 43,54%, dok je jučer zadobio povjerenje 36,33% birača, odnosno ima sedam posto manji udio. 

SDP-u blagi rast u Karlovcu

SDP je u Karlovcu u odnosu na prošle parlamentarne izbore neznatno narastao - za nešto manje od 1%, odnosno imao je 24,56% prije četiri godine, a 25,46% ove godine.

Možemo! je najviše naraslo od onih političkih opcija koje su bile ponuđene i na prošlim parlamentarnim izborima - tada su imali 7,15%, a na ovim izborima 12,65%. Most je, pak, sa 4,39 skočio na 6,68%. 

Domovinski pokret ostao je na gotovo identičnoj poziciji - prije četiri godine imao je 9,69, a ove godine 9,78 posto.

Rast Možemo! i Mosta

SDP je u svojoj širokoj koaliciji dosta varirao - u nekim je jedinicama postigao bolji rezultat, posebno u Ogulinu, gdje je i na vlasti (no, ipak je relativno uvjerljivo poražen), ponegdje je ostao na sličnoj razini, a ponegdje i gubi. Domovinski pokret je uglavnom zadržao svoje pozicije, ponegdje uz mali rast, a najzadovoljniji zapravo mogu biti Most i Možemo koji su u gotovo svim jedinicama, baš kao u Karlovcu, narasli za nekoliko postotaka.

Izdvojeno


Reci što misliš!