AKTUALNO / IZBORI 2024.

ZA KOGA SMO GLASALI?

U Hrvatski sabor iz naše će izborne jedinice dvije Karlovčanke i jedan Ogulinac, preferencijalni glasovi ništa nisu izmijenili

U Hrvatski sabor iz naše će izborne jedinice dvije Karlovčanke i jedan Ogulinac, preferencijalni glasovi ništa nisu izmijenili

Ima pojedinaca koji su dobili veći broj preferencijalnih glasova, ali na listama koje su bile daleko od praga i eventualnog mjesta u novom sazivu Hrvatskog sabora.

Karlovčanke Martina Furdek-Hajdin s liste HDZ-a i Draženka Polović s liste Možemo! te Ogulinac Dalibor Domitrović s liste SDP-a bit će predstavnici Karlovačke županije u novom sazivu Hrvatskog sabora. Dakako, djelomično im možemo pridružiti i dvojac s HDZ-ove liste - Karlovčanku Nikolinu Brnjac i CetingrađaninaTomu Medveda, koji međutim imaju prijavljena prebivališta u Zagrebu. Također, upitno je i hoće li Furdek Hajdin biti saborska zastupnica s obzirom da je funkcija županice s tom funkcijom nespojiva. Gradonačelnik Ogulina Domitrović je, podsjetimo, već najavio da želi biti u Saboru te rekao da će tako još više doprinijeti razvoju grada koji vodi. 

Sve to, dakako, ako ne bude stranačkih preslagivanja, posebno kod one opcije koja će slagati Vladu. No, već sada je jasno da neće biti promjena zahvaljujući preferencijalnim glasovima, jer nitko od kandidata nije uspio dobiti 10% od ukupnog broja glasova za pojedinu listu, koliko je potrebno da bi napredovao na listi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odnosno, da budemo precizniji - nitko od onih kod kojih bi to nešto značilo. Naime, od lista koje će dati predstavnika u Hrvatski sabor iz VII. izborne jedinice Damir Markuš, drugoplasirani s liste Domovinskog pokreta i partnera dobio je 13% preferencijalnih glasova, no to mu ipak neće pomoći da dođe do Sabora, jer DP daje jednog zastupnika, a nositelj liste Josip Jurčević dobio je više preferencijalnih glasova od Markuša. 

Slično tome, ima pojedinaca koji su dobili veći broj preferencijalnih glasova, ali na listama koje su bile daleko od praga i eventualnog mjesta u novom sazivu Hrvatskog sabora.

Što se tiče kandidata iz Karlovačke županije, evo koliko su preferencijalnih glasova dobili ukupno u VII. izbornoj jedinici (uz napomenu da još nekolicina biračkih mjesta nije obrađena pa može biti malih izmjena) kada su u pitanju stranke koje su prešle prag:

HDZ i partneri: Martina Furdek-Hajdin 2609, Damir Mandić 2244, Anđelka Salopek 1465 (uz naznaku da je gradonačelnik u Karlovcu dobio više preferencijalnih glasova od županice).

SDP i partneri: Dalibor Domitrović 3515, Zdenko Močnik 969, Dragica Malović 845.

DP i partneri: Filip Jarnjević (sa 14. mjesta!) 455, Alenko Ribić 370, Zvonimir Mrgan 297, Iva Kučinić Radošević 276, Vlatko Ivka 185.

Možemo!: Draženka Polović 2020, Dimitrije Birač 448, Ana Matan 423, Vlatka Krizmanić 201, Sanda Ćakić 197, Dobriša Adamec 160, Vlasta Lendler-Adamec 142, Dubravko Golubić 134, Nevenka Sudac-Vinski 67.

Most i partneri: Ivan Bulaja 166.

Od ostalih opcija treba spomenuti da je Vesna Horvat kao nositeljica liste umirovljeničke koalicije koja je ostala prva "ispod crte" dobila 1165 preferencijalnih glasova, a Nebojša Andrić ispred Akcije za promjene i Agrarne stranke - 408.

Izdvojeno


Reci što misliš!