AKTUALNO / VIJESTI

INSPEKCIJE

Mjere zaštite u Karlovačkoj županiji poslodavci poštuju, ugostitelji se također pridržavaju, ali jedan trgovac zbog cijena zaradio prijavu

Mjere zaštite u Karlovačkoj županiji poslodavci poštuju, ugostitelji se također pridržavaju, ali jedan trgovac zbog cijena zaradio prijavu
Ilustracija/Zeljko Lukunic/PIXSELL

Provođenje propisanih mjera kontroliraju inspektori zaštite na radu, turistički, sanitarni i tržišni

U dosad obavljenim kontrolama u Karlovačkoj županiji inspekcije nisu utvrdile kršenja propisa o zaštiti na radu i radu ugostitelja, ali jesu o trgovini.

Potvrdila je to na današnjoj pressici Stožera civilne zaštite Jadranka Grbinić, voditeljica Ispostave Državnog inspektorata u Karlovcu, kazavši kako je u ovoj situaciji najveći teret na sanitarnoj inspekciji budući se radi o zarazi, a u njihovoj je domeni sprječavanje širenja bolesti. Turistička inspekcija, u suradnji s policijom, radi na suzbijanja kršenja mjera koje se odnose na ugostiteljske objekte kojima je rad zabranjen, tržišna inspekcija kontrolira cijene proizvoda koji trebaju biti na razini cijena od 31.1.2020., dok inspekcija zaštite na radu izlazi po zaprimljenim prijavama o kršenju mjera poslodavaca. U dosadašnja četiri nadzora takvih mjera, srećom, nije utvrđeno njihovo kršenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Apeliram na sve poslodavce, u interesu i vaših djelatnika i vas, pokušajte organizirati rad da budu maksimalno zaštićeni u smislu provođenja mjera koje su na snazi. Napominjem, bez obzira kolike se prekršajne i upravne mjere koje se izriču rješenjima i prekršajnim nalazima, one nisu bit, nego da se uvede red i poštuju mjere koje je Nacionalni stožer civilne zaštite, a i županijski, donio, naglasila je Grbinić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, pojasnila je da inspekcija zaštite na radu ide isključivo po prijavama, ne samoinicijativno, a zadnjih nekoliko dana prijava nisu imali. Sanitarna je u svakodnevnom dežurstvu od 0-24 sata, na granične prijelaze izlazi po pozivu policije, a ide i u kontrole izvršavanja mjera samoizolacije.

- Turistička obavlja poslove nakon što od policije zaprimi prijavu da je neki ugostiteljski objekt kršio mjere. Do sada je imala 2 prijave, jedna je u postupku, a kod jedne koja je završena nisu utvrđene povrede odredbe Zakona o ugostiteljstvu. Tržišna inspekcija svakodnevno obavlja nadzore po pitanju visine cijena i do sada je utvrđena povreda odredbe Zakona o trgovini i taj je pravni subjekt sankcioniran podnošenjem prekršajnog naloga. Danas je zaprimljena još jedna prijava po pitanju dizanja cijena koje su zabranjene i postupat ćemo po njoj idući tjedan, najavila je Grbinić.

Izdvojeno


Reci što misliš!