AKTUALNO / VIJESTI

EPIDEMIJA COVID-19

U Hrvatskoj imamo 91 novi slučaj zaraženih koronavirusom - Ogulin moguće novo žarište, slučaj dogradonačelnika nije povezan s gradskom upravom

U Hrvatskoj imamo 91 novi slučaj zaraženih koronavirusom - Ogulin moguće novo žarište, slučaj dogradonačelnika nije povezan s gradskom upravom
Foto ilustracija - Lovro Kranjcevic/PIXSELL

U Karlovačkoj je županiji pet novooboljelih od koronavirusa - četvero u Ogulinu koji postaje novo potencijalno žarište, a jedna osoba u Karlovcu, izvjestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, Marija Bubaš, rekla je u četvrtak kako "danas imamo 76 novozaraženih". Kasnije su podaci ažurirani pa ispada da je u protekla 24 sata 91 novi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. 

"To je porast, nije neočekivan, puls terena govori da možemo očekivati takav jedan blagi porast", rekla je Bubaš gostujući na N1 te dodala da su okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera uvelike pridonijeli povećanju broja zaraženih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Razmišlja se da se uvede obaveza kontaktiranja uzvanika i podsjeti ih se da ako imaju bilo kakve smetnje, da na dan dolaska izmjere temperaturu i ako je imaju da ostanu kod kuće, jer treba paziti i ponašati se odgovorno, jer naglasak je na odgovornom ponašanju, a ne na restrikcijama", rekla je Bubaš o okupljanjima.

Istaknula je da epidemiološka slika u Hrvatskoj nije katastrofalna, ali i da se ljudi ne pridržavaju ni dosad propisanih mjera. 

U Istarskoj županiji potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 192 uzoraka briseva na Covid-19, od kojih je devet pozitivnih. Kod sedam osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to pet s područja Republike Srbije, jednom iz Albanije i jednom iz Zagreba.

Još tri osobe pozitivne su na koronavirus vezano uz vjenčanje u Zadru koje održano prošlog vikenda, a riječ je o mlađim osobama, izvijestio je u četvrtak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je 148 uzoraka, od kojih su pet pozitivni na koronavirus. Jedna novooboljela osoba je iz Osijeka, jedna iz Višnjevca, a tri iz Đakova, gdje je od pojave virusa ukupno oboljelo 180 osoba. Ukupan broj aktivno pozitivnih na području županije sada je 259 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11:00 sati evidentirane su 192 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su tri nove pozitivne osobe na Covid-19 (jedna osoba iz Županje, jedna iz Cerne, jedna iz Borova).

U Karlovačkoj je županiji pet novooboljelih od koronavirusa - četvero u Ogulinu koji postaje novo potencijalno žarište, a jedna osoba u Karlovcu, izvjestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Od uzoraka uzetih jučer u Ogulinu, pristigla su četiri pozitivna nalaza, poduzimaju se epidemiološke mjere te se i dalje traže kontakti oboljelih osoba.

Za sada je poznato da su epidemiolozi za Danijela Vukelju, oboljelog zamjenika gradonačelnika Ogulina, utvrdili 27 kontakata i svi se nalaze pod mjerama samoizolacije.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović kaže da nova četiri slučaja u Ogulinu nisu povezana s gradskom upravom, da su on i njegovi suradnici testirani danas, te da se nalazi tek očekuju. Zgrada gradske uprave bila je jučer zatvorena, a danas se, po preporuci epidemiologa normalno radi.

Izdvojeno


Reci što misliš!