AKTUALNO / VIJESTI

KORONAŠKOLA

Velike razlike po županijama: U nekima na nastavu u školu dolaze svi, a drugima samo najmanji učenici!

Velike razlike po županijama: U nekima na nastavu u školu dolaze svi, a drugima samo najmanji učenici!
foto ilustracija

U Karlovačkoj županiji nastavlja se online nastava za sve učenike osnovnih i srednjih škola osim za one najmlađe, polaznike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i maturante.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nastavlja se online nastava za sve učenike osnovnih i srednjih škola osim za one najmlađe, polaznike od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i maturante. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Isto se zbog specifičnosti nastavnog procesa (individualna nastava) primjenjuje i na učenike Glazbene škole Karlovac. Odluka se primjenjuje od 12.travnja 2021.godine do 25.travnja 2021.godine.

Od ponedjeljka u većini županija učenici će nastavu pratiti online. S obzirom da su županije odluke donosile svaka za sebe - pojedinačni modeli se razlikuju. Pa tako negdje u školu neće ići nitko, a negdje će ići samo najmlađi učenici.

Splitsko - dalmatinska županija

Nakon proljetnih praznika povrataka u školske klupe za Lunu, maturanticu iz Splita nema - iako su dosad maturanti ostajali u školi nastavu će od ponedjeljka ponovno pratiti online.

"U jednu ruku nam je lakše jer imamo više vremena za pripremu za državnu maturu jer ne moramo gubiti vrijeme na putovanje do škola. S druge strane mi imamo još samo mjesec dana do kraja i možda više nećemo sjesti u klupe", kaže maturantica V. gimnazije Vladimir Nazor u Splitu Luna Skelin. 

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u školi će nastavu idući tjedan imati samo učenici nižih razreda osnovne škole. 

"Razlog je taj da smo primijetili da je veliki broj učenika i osnovnih i srednjih škola pozitivan. Odlučili smo da bi ovaj dodatni tjedan na online nastavi mogao biti dovoljan da se situacija smiri", kazao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić.

Zagreb

Iako su prije praznika svi zagrebački učenici bili na nastavi u školama, od ponedjeljka to će vrijediti samo za niže razrede osnovne škole i maturante, svi ostali nastavu će imati na daljinu. 

"Kao i do sada, ovo je već 4. ili 5. put. Vjerujem da će biti sve u redu i da neće trajati predugo. Pokušat ćemo imati što više direktnog spajanja učitelja u samu nastavu, prezentacije i svi živi oblici rada tako da pokušamo nešto korisno napraviti idući tjedan", rekao je ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Slaven Staklenac. 

Primorsko - goranska

Promjene i u Primorsko-goranskoj- za razliku od riječkih škola gdje će najmlađi i dalje ići na nastavu u onima čiji je osnivač županija prelazi se na C model. 

"Naravno da naši roditelji mogu računati na pomoć, ukoliko ne mogu zbrinuti svoje dijete vrata škole biti će otvorena, ne samo za one učenike koji su do sada bila u produženom boravku, nego ukoliko se ukaže potreba izaći ćemo u susret, ukoliko su oba roditelja zaposlena", kazala je ravnateljica Osnovne škole Milan Brozović Kastav Sandra Krpan. 

Kako je u drugima?

Takvu odluku osim u Primorsko-goranskoj donijeli su još u Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Međimurskoj. U Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj izuzetak su samo niži razredi osnovne škole. Šest županija i grad Zagreb odluku o nastavi na daljinu donijeli su za učenike od 5. do 8. razreda osnovne i srednjoškolce osim maturanata. U Ličko-senjskoj online nastavu imat će samo srednjoškolci uključujući i maturante dok će u većini Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj oni uz učenike osnovnih škola ipak biti  u učionicama.

U samo pet županija svi učenici nastavu će imati po A modelu - uživo u školi. Iznimka je Sisačko-moslavačka županija gdje zbog potresa to za sve nije moguće.

"Jest da je možda zadnji tren, ali se pokazalo učinkovitim. Jer ono što vrijedi u ponedjeljak možda ne vrijedi u četvrtak ili petak. Imamo već sada određeni pad broja zaraženih učenika, mislim da će se vrlo brzo učenici vratiti u školske klupe", rekao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin. 

Pozitivnih učenika u cijeloj zemlji danas je 1076, gotovo 400 manje nego prije tjedan dana. 

Izdvojeno


Reci što misliš!