AKTUALNO / VIJESTI

PRESKUPI I ZA NIJEMCE?

Njemački medij upozorio Nijemce na suludo visoke cijene u Hrvatskoj: 'Pripazite kada idete na ljetovanje…'

Njemački medij upozorio Nijemce na suludo visoke cijene u Hrvatskoj: 'Pripazite kada idete na ljetovanje…'
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Njemački portal svoje je sugrađane upozorio na inflaciju u Hrvatskoj, no i na neke prevare...

"Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku - turisti moraju biti spremni na veće troškove u Hrvatskoj", upozorenje je to njemačkog portala Bayerische Rundfunk 24.

Nijemci se ove godine ponovo slijeću na Jadran. Prema istraživanju koje je naručio Bavarski centar za turizam, 69 posto Nijemaca koji inače putuju sigurno će otići naodmor i ovog ljeta, unatoč negativnih posljedica rata u Ukrajini i koroni koja se još nije do kraja utišala, a Hrvatska je za njih i dalje popularna destinacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 2019. godini - prije korona krize - u Hrvatskoj je ljetovalo 2,88 milijuna stanovnika te zemlje, a tamošnje turističke agencije najavljuju da bi ove godine taj broj mogao biti premašen, prenosi BR24.

No, njemački portal svoje je sugrađane upozorio na inflaciju u Hrvatskoj, koja iznosi gotovo deset posto, a kažu da je cijena svakodnevnih artikala u trgovinama još veća.

"Čini se da su u nekim slučajevima cijene ostale iste, ali je pakiranje postalo manje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene hrane i bezalkoholnih pića u svibnju 2022. porasle su za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine", navodi BR24 o Hrvatskoj.

Kažu i kako je ogroman rast cijena primjetan i u ugostiteljstvu. Tako navode da je prije pandemije pivo u pivnici u Zagrebu koštalo je dvanaest kuna, odnosno oko 1,60 eura, a da će za njega sada morati platiti 19 kuna.

"Na mjestima i otocima popularnim kod turista, poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cijene su znatno veće. Ručak za četveročlanu obitelj može koštati 700 kuna i više, što je u protuvrijednosti oko 93 eura. Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, porasle su i cijene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest posto ovog svibnja u odnosu na svibanj 2021. godine", piše BR24.

BR24 je na kraju Nijemce je upozorio da pripaze i kod mijenjanja novca.

"Možete pokušati uštedjeti barem nešto novca. Jer, ovisno o tome gdje mijenjate eure za kune, tečaj varira. U pravilu su tečajevi u mjenjačnicama znatno jeftiniji nego kada podižete novac iz automata", kažu.

Izdvojeno


Reci što misliš!