AKTUALNO / VIJESTI

LUKA BEZ BORNE

Kako se zovemo? Podaci s posljednjeg popisa kažu da je u Karlovačkoj županiji Luka i dalje najpopularnije ime, no kod djevojčica je promjena na vrhu!

Kako se zovemo? Podaci s posljednjeg popisa kažu da je u Karlovačkoj županiji Luka i dalje najpopularnije ime, no kod djevojčica je promjena na vrhu!
Dječji vrtić Slunj

Ukupno kroz povijest najviše stanovnika područja Karlovačke županije dobilo je imena Ivan i Marija.

Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke sa Popisa 2021., a ovi se odnose na najčešća imena u Hrvatskoj te po županijama. 

Kada su u pitanju dječaci nikakvih promjena nema - najpopularnije ime u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Karlovačkoj županiji i dalje je Luka. Ovo je ime najpopularnije u gotovo svim županijama, jedina iznimka su Ličko-senjska županija gdje je najpopularnije ime Ivan te u Istarskoj županiji gdje je najpopularniji David.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ta su imena popularna i u našoj županiji pa tako nakon Luke, top 10 imena čine redom: David, Ivan, Jakov, Ivano, Matej, Mihael, Filip, Leon i Patrik. Jedina veća promjena u odnosu na prvo desetljeće 21. stoljeća jest što je s liste ispalo ime Marko, koje je u periodu od 2000. do 2009. bilo na trećem mjestu, a sada nije ni među prvih deset.

Promjene na vrhu zato ima kod djevojčica. Baš kao i na području cijele države, tako je i u Karlovačkoj županiji na vrhu ime Mia, dok je u proteklom razdoblju to bila Lucija. To je ime sada na drugom mjestu, a potom slijede: Sara, Ema, Lana, Nika, Petra, Ana, Lara i Tena.

DZS je objavio i spisak najpopularnijih imena po županijama po desetljećima još od razdoblja prije 1929. godine. U Karlovačkoj županiji tako su kroz povijest najpopularnija imena, poprilično i očekivano - Ivan i Marija.

No, prije 1929. najpopularnije muško ime bilo je Josip, a potom je sve do kraja pedesetih godina najčešće ime bilo Ivan. U šezdesetima je nakratko primat preuzelo ime Željko, a potom se ponovno na vrh vraća Ivan - točnije, u sedamdesetima je najčešća bila varijacija Ivica, u osamdesetima i devedesetima baš Ivan. Kao što smo spomenuli, u prvom desetljeću ovog stoljeća na vrh je došlo ime Luka, koje je zasad tu i ostalo.

Kod žena Marija je i ukupno najčešće ime koje se kroz povijest davalo djevojčicama u Karlovačkoj županiji, a tako je bilo i u svim desetljećima do kraja četrdesetih godina prošlog stoljeća. Potom je na vrhu mala varijacija pa je u pedesetim i šezdesetim godinama najpopularnije bilo Marica. Zatim, sve do kraja prošlog stoljeća dominira ime Ivana, u prvom desetljeću ovog stoljeća na vrhu je Lucija i sada - Mia.

Evo, na kraju, i ukupni top 10 muških i ženskih imena u Karlovačkoj županiji u svim razdobljima.

Muški: Ivan, Josip, Željko, Ivica, Nikola, Marko, Tomislav, Stjepan, Milan, Mario.

Žene: Marija, Ana, Marica, Ivana, Mirjana, Nada, Dragica, Anka, Ankica, Vesna.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!