AKTUALNO / VIJESTI

MINISTARSTVO NE REAGIRA?

Hrvatskoj prijeti paraliza pravosuđa? Nakon dvotjednog "bijelog štrajka", suci rade "normalno", no hoće li im se u općem štrajku pridružiti i pravosudni policajci?

Hrvatskoj prijeti paraliza pravosuđa? Nakon dvotjednog
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ponovimo kako su u mjerama upozorenja od 8. do 19. svibnja sudjelovali i svi suci sa Županijskog i Općinskog suda u Karlovcu, stalne službe Ogulin te stalne službe Trgovačkog suda

Nakon dvotjednog tzv. bijelog štrajka rad sudaca vratio se u normalu, kazala je to Vesna Horvath iz Udruge sudaca Hrvatske za Hinu ali i napomenula "kako ne zna koliko će normalno trajati budući da su mogući štrajk najavili i pravosudni policajci te službenici".

Horvath je dodala da suci u međuvremenu nisu dobili pisani prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave o povećanju plaća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Budući da nemamo ništa napismeno, to je kao da pred suca stavite praznu tužbu, kazala je Horvath te podsjetila da je za srijedu zakazan novi sastanak s predstavnicima Ministarstva, a na sastanku s Upravnim odborom UHS-a odlučit će o daljnjem postupanja. Jedna od opcija je i Sud Europske Unije. 

Ponovimo kako su u mjerama upozorenja od 8. do 19. svibnja sudjelovali i svi suci sa Županijskog i Općinskog suda u Karlovcu, stalne službe Ogulin te stalne službe Trgovačkog suda.  

Kako je tada za KAportal potvrdio glasnogovornik Županijskog suda sudac Leon Kovačić u to vrijeme odgođene su sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. 

U istom razdoblju u drugostupanjskim postupcima održavale su se sjednice vijeća, ali se nisu otpremale odluke, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Sudac Kovačić napomenuo je da će predmeti koji su odgođeni imati prioritet pri zakazivanju nakon završetka mjera upozorenja. 

Sindikata pravosudne policije najavljuje prosvjed i mogući štrajk

Inače, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta prvostupanjskom pravosudnim dužnosnicima s 3,54 na 4,21 te uvođenje određenih materijalnih prava.

U Ministarstvu ističu da će se tim prijedlogom plaće prvostupanjskih pravosudnih dužnosnika povećati ukupno za više od 26 posto. Sudačka udruga je, nasuprot ponudi ministarstva od 513 eura za prvostupanjske suce, tražila povećanje plaća za 600 eura.

U petak je Ministarstvo u javno savjetovanje uputilo i pravilnik kojim se predviđa povećanje naknada za dežurstva sudaca i državnih odvjetnika, no u UHS-u ističu da to nije bio dio njihovih zahtjeva te da se odnosi na mali broj sudaca.

Nakon štrajka sudaca Sindikat pravosudne policije sazvao je konferenciju za novinare na kojoj će najaviti prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa i uprave, ali i štrajk zbog stanja u zatvorskom sustavu, materijalnih prava službenika i namještenika te nedostatka pravosudne policije.

Jelenko Krešo iz Sindikata pravosudne policije kazao je za Jutarnji list da bi dođe li do štrajka i oni radili samo nužne poslove. Rekao je i da, dok traju pripreme, s pravnim timom razmatraju koje su mogućnosti provedbe štrajka.

Izdvojeno


Reci što misliš!