AKTUALNO / VIJESTI

ŽIVOT PODNO VULKANA

Lava uništila grad na jugozapadu Islanda, u Grindaviku se u to vrijeme nalazio i bivši igrač NK Karlovca: Evakuirali su nas u 2 sata ujutro

Lava uništila grad na jugozapadu Islanda, u Grindaviku se u to vrijeme nalazio i bivši igrač NK Karlovca: Evakuirali su nas u 2 sata ujutro
Privatna arhiva/RTL Danas

U gradu trenutno nema nikoga, samo civilna zaštita koja radi procjenu štete. Odmah dan nakon erupcije su vratili struju i toplu vodu u grad i sad procjenjuju koliko će trebati za obnovu i povratak. Vjerojatno za 4 -5 mjeseci, ispričao nam je Josip

Na jugozapadu Islanda u nedjelju je, drugi put u manje od mjesec dana, erumpirao vulkan. Nakon višemjesečne seizmičke aktivnosti, vulkanska erupcija započela je u Sundhnúkagígaru, sjeverno od Grindavíka, 18. prosinca i trajala je tri dana.

Ovog puta lava je došla u ribarsko mjesto Grindavik, a od tamo nam se javio bivši igrač NK Karlovca Josip Krznarić, koji je upravo potpisao dvogodišnji ugovor za islandskog drugoligaša UMF Grindavik. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Josip je u Grindavik došao 9. siječnja i već se tada znalo da će biti još jedna erupcija i sustav je bio spreman za to. 

- Erupcija je počela u 8 ujutro, a predsjednik kluba došao je po mene i djevojku Katarinu u 2 ujutro. Sustav im je izvanredan, imam osjećaj da za svaki problem i situaciju imaju po dvije rezervne opcije. U gradu trenutno nema nikoga, samo civilna zaštita koja radi procjenu štete. Odmah dan nakon erupcije su vratili struju i toplu vodu u grad i sad procjenjuju koliko će trebati za obnovu i povratak. Vjerojatno za 4 - 5 mjeseci, ispričao nam je Josip. 


Kaže nam da život ide normalno, zabrinutost postoji zbog situacije s gradom ali nema straha i panike. Što i ne čudi, Island je vulkanski otok, pa za domicilno stanovništvo ništa novo, a ni za cijeli sustav koji je jako dobro organiziran i posložen za ovakve situacije. 

- Svi stanovnici su zbrinuti od države i dobiti će novčanu pomoć i pomoć oko stanova. Nama će pronaći stan u predgrađu Reykjavika, pola sata nam treba do Grindavika tako da smo blizu. Islanđani su divni i jako ljubazni ljudi. Šta god treba oni će pronaći način. Zaista se trude za apsolutno sve šta nam treba i uvijek su nam na raspolaganju, kaže nam Josip.

Bilo poziva da se vrati u NK Karlovac

Josipu nogometna sezona počinje krajem travnja. Sada su u tijeku pripreme, sve se odvija normalno. 

FOTO: Privatna arhiva
 

- Klub nastavlja funkcionirati kao da nije ništa bilo. Treniramo u predgrađu Reykjavika u dvorani u kojoj je cijelo nogometno igralište i kompleks. 

Josip je ugovor potpisao na dvije godine i za sada toliko i planira i ostati na Islandu. Nakon toga sve opcije su otvorene.  

- Nogomet sam počeo trenirati u Croatiji '78 iz Žakanja i onda sam prešao u NK Karlovac u kadetima gdje sam prošao onda školu nogometa po trenerskom palicom Đuke Batinića, Gorana Božića i Vjekoslava Kovačića, pa sam išao u Ilovac na pola godine kod trenera Sanjina Lucijanića koji me lansirao u seniorski nogomet, a kasnije i bio trener u prvoligaškim danima kluba.

Veći dio nogometne karijere Josip je odradio u inozemstvu, ali za Karlovac ga vežu lijepe uspomene, ipak je tu počeo svoj životni nogometni put.

- Kada je Pamić bio trener tada sam imao 16 godina pa sam povremeno trenirao s prvom momčadi ali sam puno naučio. Bilo je i kontakta da se vratim prije godinu dvije ali ja sam ipak odlučio da u tom trenutku to nije opcija za mene. Pratim klub i želim im da se plasiraju u viši rang natjecanja i da Karlovac opet bude tamo gdje zaslužuje, poručio je Josip.

Izdvojeno


Reci što misliš!