AKTUALNO / VIJESTI

PROMJENE KOD UPISA

Nova obrazovna politika Karlovačke županije - učenici ove godine ostaju bez ekonomskog smjera, a u budućnosti i bez Ekonomsko - turističke škole?

Nova obrazovna politika Karlovačke županije - učenici ove godine ostaju bez ekonomskog smjera, a u budućnosti i bez Ekonomsko - turističke škole?

Treba se pitati da li naši učenici upisuju fakultete samo da bi imali diplomu ili ih upisuju da bi te poslove koji su završili radili, komentirala je zamjenica županice

Karlovačke županija već neko vrijeme provodi kampanju oko upisne politike u srednje škole. Da je u tome jedan od predvodnika strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj i žestoko angažirana u njezino provođenje mišljenja je vijećnik Goran Ilić (Možemo!). 

- Poučeni brojnim neuspjelim reformama druge županije pa ni ministarstva ne žele ništa provoditi na silu i oprezni su za razliku od naše županije te pripremaju i traže najbolje opcije, komentirao je Ilić na današnjoj sjednici Županijske skupštine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, kazao je i kako ovaj aganžman nije dovoljno jasno iskomuniciran, izaziva velika negodovanja i propitkivanja roditelja ali i nastavnika pa je na tu temu imao nekoliko pitanja. 

- Je li točno da se ide u reorganizaciju škola odnosno ponovno spajanje Trgovačko ugostiteljske i Ekonomsko turističke škole te Prirodoslovne i Mješovito industrijske obrtničke škole? Je li vizija i obrazovna politika zapravo gašenje Ekonomsko turističke škole? Što se zapravo događa i da li se neki programi ukidaju, pitao je Ilić.  

Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar pojasnila je kako je Karlovačka županija imala iznimno veliki broj suficitarnih zanimanja odnosno zanimanja koja ne vode ka tržištu rada, a veliki broj njih "nije ni dovoljno potkrijepljen sa znanjima da bi učenici mogli upisati određene fakultete". 

- Treba se pitati da li naši učenici upisuju fakultete samo da bi imali diplomu ili ih upisuju da bi te poslove koji su završili radili. Godinama unatrag detaljno istražujemo i usklađujemo potrebe tržišta rada, potrebe gospodarstva s našim upisnim programima. Ako ove godine imamo 1100 učenika u osmim razredima onda ne možemo imati 1300 slobodnih mjesta pogotovo ako je više od 30 posto tih programa suficitarnih, poručila je Hajsan Dolinar. 

Nova zanimanja, rotacije postojećih smjerova

Na tragu toga uvedena su nova zanimanja koja su prema analizi Županije potreba tržištu rada, a to su instalater kućnih instalacija u Slunju, vodoinstalater u Slunju, CNC operater u Ogulinu, vozač motornog vozila, farmaceutski tehničar, opća gimnazija s nastavom na engleskom jeziku, medicinski tehničar u Ogulinu, modni tehničar u Dugoj Resi, tehničar posluživanja u Trgovačko ugostiteljskoj školi. Ove godine čeka se suglasnost za web dizajnera i računalnog strojarskog tehničara u Ogulinu. 

Zamjenica županice kazala je kako su ravnateljima dane mogućnost da rotiraju sve postojeće programe. Najavila je tako da će se rotirati u Ekonomskoj školi ekonomist, hotelijerskog turistički tehničar i poslovni tajnik pa će se ove godine upisivat samo smjer hotelijersko turistički tehničar. U Trgovačko ugostiteljskoj školi rotirat će se komercijalist i prodavač, pa će se u ovoj godini upisivat komercijalist. 

Tehničar nutricionist, agroturistički tehničar, veterinarski tehničar rotirat će se iz godine u godinu u Prirodoslovnoj školi, a arhitektonski tehničar, drvodjeljski tehničar, meteorološki tehničar u Šumarskoj školi - ove godine će se upisivati drvodjeljski tehničari. 

- Želimo nove kurikulume. U okviru Centara kompetentnosti imamo 30 novih programa i oni imaju omjer prakse i teorije, kako bi učenici odmah nakon završetka školovanja našli put dobro plaćenom poslu na tržištu rada. Ovom mrežom škola s 37 posto došli smo na 12 posto suficitarnih programa, istaknula je Hajsan Dolinar. Dodala je kako su skrojeni i novi programi obrtničkih zanimanja koji će objediniti više zanimanja pa će učenici imati potreba znanja i iskustva koje obrtnici ionako rade.

Napomenula je i kako ove godine sigurno se neće spajati škole, svih 13 srednjih škola na području Karlovačke županije bit će autonomne. 

- Međutim nije bitan broj škola, bitan je broj kvalitetnih obrazovnih programa koji vode put tržišta rada ili daljnjeg obrazovanja, poručila je Hajsan Dolinar.  

Izdvojeno


Reci što misliš!