AKTUALNO / VIJESTI

akcija

Policija se upravo pohvalila da je uništila 14.000 stabljika marihune u Plaškom. Lako bi se moglo dogoditi da se radi o industrijskoj konoplji i da su nekome uništili život

Policija se upravo pohvalila da je uništila 14.000 stabljika marihune u Plaškom. Lako bi se moglo dogoditi da se radi o industrijskoj konoplji i da su nekome uništili život
PU karlovacka

Kažu da je udio THC-a u stabljikama bio veći od 0,2 no ne kažu koliko veći.

Policijski službenici Policijske postaje Ogulin dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 26, 56 i 39 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Muškarce se sumnjiči da su svjesno i namjerno osnovali trgovačko društvo s međusobno dogovorenim ulogama i podjelom poslova u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, javili su iz policije.
 
- Zajednički su, djelujući svatko u svojoj ulozi, radi uzgoja i prodaje biljaka konoplje, tijekom travnja 2023. godine sklopili poslovnu suradnju s drugim trgovačkom društvom od kojeg su unajmili zemlju i uslugu pripreme zemlje, navodnjavanja i brige oko biljaka, na katastarskim česticama, površine 3,951 ha, na području općine Plaški. Tijekom lipnja 2023. godine na navedenim česticama izvršili su sadnju oko 14.000 stabljika konoplje od čega je većina biljka u cvatu ostvarila postotak THC-a veći od 0,2 %, a što je u suprotnosti sa Zakonom o suzbijanju zlouporabe droga, a čiji su produkti (cvjetni vrhovi) bili namijenjeni daljnjoj neovlaštenoj prodaji - kažu u priopćenju.
 
Izvršenim očevidom te prilikom pretrage doma i drugih prostora, u poslovnom prostoru trgovačkog društva pronađen je kontejner - hladnjača u kojem su osumnjičeni skladištili ukupno 402 plastične kašete i 87 kartonskih kutija ispunjenih cvjetnim vrhovima biljke konoplje s postotkom THC-a većim od 0,2 %, ukupne mase od oko 1500 kilograma, a koji cvjetni vrhovi su pobrani s gore navedenih katastarskih čestica te uništeni, kao i stabljike, ostaci posađenih biljaka konoplje.
 
Osumnjičeni su proizveli i posjedovali tvari - cannabis marihuanu, namijenjenu daljnjoj neovlaštenoj prodaji i stavljanju u promet te je protiv svih osumnjičenika zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđena kaznena prijava - tvrde u policiji.

Ne, kažu, međutim koliko je postotak THC bio veći od dozvoljenih 0,2 posto, te se lako može dogoditi da se radilo o običnoj industrijskoj konoplji koja je neznatno premašila postotak THC-a, a uopće se ne radi o marihuani.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takvih slučajeva u Hrvatskoj bilo je već, jer je uzgajivačima zbog klimatskih prilika udio THC-a znao skočiti i na 0,70 posto, bili bi uhićivani, ali odmah i puštani, jer bi se ubrzo detektirao problem koji je ležao i u krutoj hrvatskoj birokraciji i zakonima koji se međusobno kose. Sličnu kalvariju je prošao Stanislav Jurčić iz Cetingrada, o čemu je pisao Jutarnji list. On je nakon tri mjeseca pušten iz istražnog zatvora i obeštećen, ali mu je posao vrijedan milijun eura uništen.

Opojna droga marihuana koje se koristi na ilegalnom tržištu, naime, ima neusporedivo veći udio, uglavnom od 15 do 25 posto, dok je u nekim državama razumljiv i dozvoljen udio za industrijsku konoplju čak i do 1 posto (u Švicarskoj) ili 0,6 posto (u Italiji). Kod nas je 0,20 posto, te za neznatno prekoračenje ljudi proživljavaju ovakvu kalvariju.

Izdvojeno


Reci što misliš!