AKTUALNO / VIJESTI

KORISTAN PROJEKT

Udruga slijepih završila prvu fazu trogodišnjeg programa za slijepe treće dobi "Želim dom, a ne Dom"

Udruga slijepih završila prvu fazu trogodišnjeg programa za slijepe treće dobi

Udruga slijepih Karlovačke županije završila je s provedbom prve godine trogodišnjeg programa „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi“. Program je financijski podržan od strane Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Karlovca i Općine Rakovica, a provodi se u suradnji Hrvatskim zavodom za socijalni rad PU Karlovac i Gradom Karlovcem.

Opći cilj programa je prevencija institucionalizacije, te poboljšanje kvalitete življenja slijepih osoba treće životne dobe stvaranjem mreže različitih pružatelja socijalnih usluga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Provedenim aktivnostima Udruga je svojim korisnicima omogućila kvalitetniji život i bolje životne uvjete te ih time zadržala u njihovim domovima, što je za slijepe osobe treće životne dobi iznimno važno. Stvaranjem mreže pružatelja socijalnih usluga provodile su se i pružale inovativne usluge posebice prilagođene potrebama slijepih osoba. Uz usluge informiranja i pružanja pomoći u ostvarivanju zakonskih prava, program je nudio i niz socijalnih usluga koje su se provodile kroz programske aktivnosti, usluge prijevoza, pratnje, dostave namirnica korisnicima, nabavke, edukacije i pomoći pri uporabi pomagala za slijepe, aktivnosti rekreacije prilagođene slijepim i slabovidnim osobama, kao što su vožnja tandem biciklom, rekreacijsko kuglanje i elektronski pikado za slijepe te rekreacija za članice.

U suradnji s djelatnicima Zavoda za socijalni rad PU Karlovca, PU Duge Rese, PU Vojnića i PU Slunja djelatnici Udruge provodili su i terenske obilaske korisnika, u svrhu informiranja o zakonskim pravima, utvrđivanja stanja i potreba.


Programi cjeloživotnog učenja provodili su se u dva dijela. Jedan dio bio je namijenjen korisnicima programa, osobama koje nisu prošle formalnu rehabilitaciju te su osjetilo vida izgubili u kasnijoj životnoj dobi (meke vještine, osnove korištenja dugog bijelog štapa, osnove Braillovog pisma, upoznavanje s govornim programima i asistivnim tehnologijama), a provodila ga je Tiflotehna doo za programe podrške osobama oštećenog vida. Drugi dio bio je namijenjen djelatnicima Udruge i upravljačkim tijelima Udruge, a osmišljen je u svrhu jačanja ljudskih kapaciteta, a provodila ga je stručna izvoditeljica Veronika Lendler, mag.soc.pol. Posebno se radilo na socijalizaciji i uključivanju slijepih osoba u događanja lokalne zajednice, te na senzibilizaciju javnosti kroz medijsku prezentaciju, te tisak časopisa „Život slijepih“.

Program „Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi” provodi se neprekinuto od 2014. godine, što je dokaz njegove kvalitete i raznolikosti te važnosti socijalnih usluga koje on osigurava za slijepe osobe. Već je započela druga provedbe programa, s istim ciljem poboljšanja kvalitete življenja slijepih osoba treće životne dobi.


 

Izdvojeno


Reci što misliš!