AKTUALNO / VIJESTI

MJESEC DANA STRESA

Ove godine na državnu maturu pristupilo je skoro 30 tisuća maturanata. Za neke stres nije gotov - slijede prijemni

Ove godine na državnu maturu pristupilo je skoro 30 tisuća maturanata. Za neke stres nije gotov - slijede prijemni
foto ilustracija Ivo Čagalj/PIXSELL

Nakon mjesec dana stresa i nervoze - završila je državna matura. Posljednji na rasporedu bio je ispit iz matematike. Kakvi su dojmovi učenika I koliko je onih koji su na ispitima kršili pravila - doznala je Zorana Čičak Kulić...

Nakon mjesec dana stresa i nervoze, završila je državna matura. Posljednji na rasporedu bio je ispit iz matematike. Jedni ponavljaju, a drugi kartaju, svatko se treme pred ispit rješava na svoj način. Nakon 180 minuta posljednji ispit na državnoj maturi, onaj iz matematike je završen.

"Nema više stresa jako sam sretna da je napokon gotovo, ponosna sam što sam sve uspjela odraditi", kaže Karla Smolić Ročak, učenica XV. gimnazije u Zagrebu. Njezin školski kolega Emanuel Mandić dodaje: "Još nije došao taj osjećaj da je napokon gotovo, sve ovo vrijeme spremanja, 4 godine učenja i rada evo isplatilo se". Antonija Vukadin kaže da je bilo teže nego što je mislila. "Uspjela sam sve napisati, jako mi je laknulo i sad mogu ići doma odmoriti", dodala je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Protekla četiri tjedna ispite je pisalo 29 597 maturanata. Uz obvezne predmete hrvatski, engleski i matematiku, od izbornih predmeta najviše učenika pisalo je fiziku, biologiju te politiku i gospodarstvo. Ove godine bilo je više onih koji su prekršili pravila.

"Imali smo 10 oduzetih mobitela, odnosno evidentiranih neovlaštenih upotreba mobitela zbog čeka smo za te učenike morali poništiti ukupno 30 obveznih i 6 izbornih ispita. Uhvaćena su dva pristupnika na ispitu iz engleskog, tri na pisanju testa i 5 na pisanju eseja iz hrvatskog jezika", rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tim učenicima poništeni su svi ispiti na ljetnom roku, a novu priliku imaju na jesen. Drugih problema nije bilo, a zasluga za to pripada i školama.


Ravnatelj XV. gimnazije Nikola Dmitrović kaže:

"Možemo reći da je to opsadno stanje. Ispiti su pod ključem, sve se kontrolira, pratimo, dajemo upute, nadziremo i šetamo po školi, napravimo 15 tisuća koraka da bi sve bilo pod kontrolom. Ne možete se opustiti bez obzira je li na maturu izašlo jedno dijete, njih 10 ili kao danas svi".

Od prošle godine na ispitu iz hrvatskog jezika ne postoje osnovna i viša razina, svi učenici pišu isti ispit. Za druge obvezne predmeta promjena nema.

"Za maturu 24/25 ne planiramo jedinstvenu razinu za matematiku, odnosno prvi strani jezik, ostaju osnovna i viša razina. O tome razmišljamo kao o mogućnosti, ali sve ćemo odluke donijeti s relevantnim akterima", dodao je Filipović.

Za mnoge maturante praznici počinju, a neke čeka još posla. Tena Radoš kaže: "S obzirom na to da planiram upisati medicinu meni ostaje još prijamni ispit tako da ostalo je još posla prije pravog početka ljeta."

Špiro Filip Lasić dodaje: "Baš sam sretan što je matura završila ali ne mogu se još opustiti jer čeka me prijamni za fakultet".

Prvi rezultati državne mature stižu 10. srpnja, a nakon završetka roka za prigovore, tjedan dana kasnije bit će objavljeni i konačni rezultati.

Izdvojeno


Reci što misliš!