AKTUALNO / VIJESTI

PREKRŠAJ

Vivodinskoj vinariji drakonska kazna zbog onečišćenja prirode?! Tehnološku vodu iz septičke jame puštali u Kupu bez vodopravne dozvole

Vivodinskoj vinariji drakonska kazna zbog onečišćenja prirode?! Tehnološku vodu iz septičke jame puštali u Kupu bez vodopravne dozvole
Vivodina - foto Kristina Štedul Fabac/PIXELL

Priznali su djelomičnu krivnju, navode da su mislili kako se sporna dozvola prenijela od prethodnog vlasnika pogona

Poduzeće iz Obreža Vivodinskog koje se bavi proizvodnjom vina, soka i octa, kao i njegova direktorica, na Općinskom sudu u Karlovcu su proglašeni krivima zbog kršenja Zakona o vodama, te im je određena novčana kazna od 2.410 eura, od toga pravnoj osobi 2.000 eura, a ostatak njoj kao odgovornoj osobi. Propusti su uočeni tijekom inspekcijskog nadzora u toj vinariji, a presuda donesena na temelju optužnog prijedloga Državnog inspektorata koji je nadzor provodio.

Ovo poduzeće se bavilo proizvodnjom grožđa, odnosno vina s godišnjom proizvodnjom od oko 35.000 litara te oko 5.000 litara jabučnog soka, odnosno 20.000 litara octa, a to su od srpnja 2019. godine radili bez važeće vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda. Radi se o tehnološkoj vodi koje se odvodi u taložnik, odnosno septičku jamu, a iz nje idu u rijeku Kupu, te su "kao onečišćivači obavljali djelatnost pripreme i prerade voća i povrća bez da su posjedovali vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predstavnici tuženog poduzeća su na sudu izjavili da se osjećaju djelomično krivima, potvrdili su da preko taložnika svoje otpadne vode ispuštaju u rijeku Kupu. Navode da je prijašnji vlasnik pogona imao vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda na isti način, no ona je istekla u srpnju 2019. godine.

- Unatoč tome uvjereni smo da nismo činili štetu prirodi jer svakih šest mjeseci Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije izradi analitičko izvješće, jedno takvo dostavili smo uz prigovor a izrađeno je 12. travnja 2023. Iz istog je vidljivo da su otpadne vode sukladne parametrima propisanim za otpadne vode i smiju se ispuštati u rijeku Kupu - kažu vinari.


Nisu znali da im je istekla vodopravna dozvola, te su, kažu, redovito plaćali naknadu za vodopravnu dozvolu, jer su im uplatnice redovito stizale. Naime, u istom prostoru je ranije djelovao drugi vinar, te su oni smatrali da se njegova vodopravna dozvola prenijela na njihovu pravnu osobu.

No, sud ih je proglasio krivima. Presuda je nepravomoćna, pa se imaju pravo žaliti.

Izdvojeno


Reci što misliš!