VIJESTI / CRNA KRONIKA

stravično

Otkriveni detalji ispitivanja osumnjičenika: 'Bili su hladni, smijali se. Jedan je priznao da je udavio Danku'

Otkriveni detalji ispitivanja osumnjičenika: 'Bili su hladni, smijali se. Jedan je priznao da je udavio Danku'
Danas.hr

"Ponašaju se kao da su zadavili mačku. Ništa. Uzimamo im izjavu, nema emocija, racionalnog objašnjena"

Za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je nestala u naselju Banjsko Polje kod Bora u Srbiji tragalo se deset dana. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je objavio najstrašniju moguću vijest. Dvojica muškaraca priznala su ubojstvo, a za tijelom se još uvijek traga. Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić gostovao je u Inforu na televiziji Informer pojasnio je tijek cijele istrage, ali i ponašanje osumnjičenika S.J. (50) I D.D (50) automobilom udarili Danku, mislili su da je mrtva i stavili su je u gepek, no djevojka je bila živa i u jednom trenutku se probudila.

"Nakon prijave, policija izlazi na teren. Prikupljaju sve informacije da saznaju što se dogodilo, koje informacije posjeduje majka. Pretražuje se uži prostor. Svi dobivamo cirkularno obavještenje da je nestalo maloljetno dijete u Boru. Tada se ne aktiviraju sve mjere. Sustav pronađi me aktivira se samo u 2 slučaja, ako se radi o maloljetnom djetetu tih godina ili ako se o djetetu zaostalom u razvoju", objašnjava Cmolić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cmolić napominje kako su odmah razgovarali s majkom: "Majka je bila na licu mjesta, s njom smo odmah razgovarali. Jedino od nje smo mogli dobiti informacije. Tu smo morali biti oprezni - ona je trudna, uz nju je bilo još jedno dijete. Vjeruje joj se na riječ, ali sve uzimamo s određenom dozom sumnje. S druge strane, policijska uprava stalno obavještava MUP, graničnu policiju, sve druge nadležne. Uzimamo kamere, ustanovljavamo da su prošla samo dva vozila. Jedno isključujemo, drugo pronalazimo, pa kreće rekonstrukcija."

Napominje kako su dvojicu osumnjičenika ispitali istog dana. "Imali su zakašnjelu reakciju. Znamo da ih ne bi trebali testirati dok su pod utjecajem, ali nismo htjeli riskirati. Nismo mjerili koliko su promila imali, nije bilo pretjerano, ali može utjecati na rezultat poligrafa. Imali su zakašnjelu reakciju na neka pitanja. Sve su negirali pa smo ih pustili. Međutim, i dalje smo nastavili pratiti taj pravac", priča Cmolić.

"Bili su hladni, smijali se. Negirali. Nitko ne bi pomislio da bi to mogli napraviti. S druge strane, mi smo morali voditi i druge pravce istrage, na graničnim prijelazima. Sve treba analitički obraditi i isključiti, a usporedno pratiti pravac koji vodi na njih i bit ću iskren, isključiti majku. Možda to zvuči loše, ali u tom trenutku, jedino nam je ona mogla pružiti informacije", dodaje načelnik.

Objašnjava kako su ih ponovno pozvali prije dva dana. "Prekjučer smo ih ponovno pozvali. Oduzeli smo im sva vozila, službena i privatna. Službeno im je oduzeto i prethodno i otišlo je na vještačenja. Obojica su pala na svim važnim pitanjima poligrafu. To je bilo na retestiranju. Prvi put su imali zakašnjelu reakciju na pitanje 'Jeste li udarili dijete?' Sada su bili trijezni pa su pali na sva preciznija pitanja. Kad su suočeni s tim činjenicama, tada priznaju sve. U 90 posto slučajeva, priče im se podudaraju, osim u par ključnih trenutaka", kazao je Cmolić.

Cmolić također govori kako je suvozač jučer priznao da je udavio djevojčicu. "Nema objašnjenja zašto. Postavljali smo im pitanja, ali suvislo je to. Čovjek nema empatiju, nijednom gestom ne pokazuje da se kaje. Jako čudan profil osobnosti. Ni vozač ne pokazuje pretjerano kajanje, barem mi nismo primijetili. Ponašaju se kao da su zadavili mačku. Ništa. Uzimamo im izjavu, nema emocija, racionalnog objašnjena", priča načelnik.

Dodaje kako mu na pamet pada samo jedan razlog. "Jedino racionalno objašnjenje je da je moguće da je nešto gadno napravio s tijelom. Dolazi mu u glavu da je ubio, sakrio, ali pita se kako bi netko mogao prihvatiti da je napravio nešto monstruozno. Ili ima psihičku blokadu pa se jednostavno ne može sjetiti. Stalno mijenja lokacije, precizno opisuje. Odemo tamo, a nema ništa. Tako u krugovima, cijelu noć. Ne znam igra li se s nama, ali sada mu do izražaja dolaze druge osobine. Kao da mu se osobnost mijenja. Sigurno će neki stručnjak trebati analizirati oba osumnjičena", zaključuje Cmolić.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!