VIJESTI / CRNA KRONIKA

Pala presuda

Ivica Pavlačić – Para osuđen zbog ubojstva Stjepana Lemića i pokušaja ubojstva Stjepana Pavlačića u Lemić Brdu na 19 godina zatvora

Ivica Pavlačić – Para osuđen zbog ubojstva Stjepana Lemića i pokušaja ubojstva Stjepana Pavlačića u Lemić Brdu na 19 godina zatvora

"Ugasili ste jedan život, svog susjeda, skoro ubili drugog, cijelo selo prestrašili, uveli histeriju i strah, 25 godina od završetka Domovinskog rata ste napravili pucačinu", poručio je sudac Ivan Klapšić

"Imali ste namjeru usmrtiti Stjepana Lemića i Stjepana Pavlačića. Vaša obrana da ne znate tko je tamo bio ne stoji. Imamo svjedoke koji Vas povezuju s tim događajima i koji kažu da su Vas vidjeli da 'paradirate' u maskirnom odijelu i kako pucate. Imamo i druge materijalne dokaze, a i S. Pavlačić svjedoči da ste došli, razbili vrata njegove kuće i pucali u njegovom smjeru. Tvrdnja da je optužnica pisana u Novom Sadu je nelogična i neživotna. Ne znam kako se pokušavate braniti, ali to nije dobar način. Bili ste ubrojivi. Znate što se događa na raspravi. Raspravno ste sposobni i nema razloga da ne shvatite težinu svog djela. Ugasili ste jedan život, svog susjeda, skoro ubili drugog, cijelo selo prestrašili, uveli histeriju i strah, 25 godina od završetka Domovinskog rata ste napravili pucačinu. Ne znam zašto ste to napravili. Proizlazi da ste bili ljuti na njihove braniteljske mirovine. Ne može se isključiti niti mogućnost da Vam se od alkohola pomutio um s obzirom na višegodišnju ovisnost. Nema dvojbe da ste počinili ta djela i zato Vas osuđujemo 14 godina za ubojstvo i šest za pokušaj ubojstva, a jedinstveno 19 godina zatvora. Treba Vas se ukloniti duže iz društva da ne ponovite kazneno djelo i da se liječite. Imate pravo na žalbu. Ostajete u pritvoru", poručio je u četvrtak u Karlovcu sudac Županijskog suda u Karlovcu Ivan Klapšić, koji je predsjedavao sudskim vijećem, Ivici Pavlačiću – Pari.

Sedamdesetogodišnjak je osuđen zbog ubojstva svog susjeda i bratića te pokušaja ubojstva drugog susjeda u Lemić Brdu kod Karlovca 16. rujna 2022. između 18 i 19 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije presude je završena glavna rasprava na kojoj je optuženi ponovio završno svoju višekratno ponavljanu tvrdnju da tada kada su se dogodila ubojstva nije bio uopće u mjestu jer ga je specijalna policija iz Lučkog odvela, a nije rekao zašto. Predložio je da se sasluša zapovjednik te postrojbe, međutim sudsko vijeće je odlučilo da to neće učiniti jer je poznato da ga je završio u nadzoru specijalne policije.

Rasprava je na trenutke bila i mučna, primjerice kada je zamjenik županijske državne odvjetnice Bruno Kolaković predao zahtjev da optuženi podmiri državi troškove jer je ona osigurala obitelji 470,15 eura za sahranu Lemića kao žrtve kaznenog djela. Sudac je tad zamolio Pavlačića da se očituje o tom zahtjevu. "Od mene? Što ja imam s time? Nisam ja grobar niti Zelenilo", poručio je.

U svom je iskazu čak rekao da ne zna niti je li Lemić ubijen, odnosno je li živ.

S. Pavlačić je rekao da je "moglo biti i gore" toga dana jer je njegov prezimenjak "krenuo za time da nas čim više riješi, pola sela". "Zašto? Radio sam 65 godina i išao u starosnu mirovinu, a ne braniteljsku. Za pet godina provedenih u vojsci sam dobio jako malo", iskazao je oštećeni Pavlačić, a I. Pavlačić mu je odbrusio da nije bio niti sekunde u ratu te ga grubo opsovao.

"Rezultati dokaznih radnji i prikupljeni podaci za istrage i na sudskoj raspravi nedvojbeno dokazuju da je okrivljeni počinio kazneno djelo ubojstva i kazneno djelo ubojstva u pokušaju. Iz iskaza saslušanih svjedoka, obavljenog očevida, pretrage automobila, poduzetih vještačenja proizlazi da je I. Pavlačić u Lemić Brdu kod sebe neposredno imao dvije puške te još jednu u automobilu i da je ispalio više hitaca u pravcu više kuća i automobila, kao i da je u cilju da usmrti S. Lemića došao u njegovo dvorište pa ispalio više hitaca iz puške s glatkom cijevi te jedan hitac u samog Lemića kako bi ga usmrtio. Taj hitac ga je pogodio u predjelu prsišta i uslijed njega je preminuo na mjestu događaja. Optuženik je došao u dvorište obiteljske kuće S. Pavlačića, ispalio više hitaca u pravcu automobila parkiranog u dvorištu, a onda je, kada je uočio S. Pavlačića, krenuo prema kući u kojoj se sklonio i zaključao. Nasilno je ušao u kuću i u njoj ispalio hitac iz puške s glatkim cijevima u S. Pavlačića. Sačmena municija je pogodila S. Pavlačića u predjelu glave, vrata i toraksa te su samo stjecanjem sretnih okolnosti i pravovremenom liječničkom pomoći su izbjegnute teže posljedice pa i smrtni ishod", naveo je Kolaković u završnoj riječi.

Nastavio je da svi svjedoci suglasno navode da je optuženik ispalio više hitaca u pravcu kuća, više hitaca u smjeru automobila parkiranih u dvorištima kuća i da je I. Pavlačić viđen da hoda s dvije lovačke puške i da upravlja osobnim automobilom Opel Astra u kojemu je pretragom pronađena i treća.

"Svjedoci iskazuju i da je nekima od njih izjavio izravne prijetnje ubojstvom. Iskazi svih saslušanih svjedoka u pogledu slijeda događaja su međusobno suglasni, a iskazi svjedoka koji opisuju kako je bio odjeven potkrijepljeni su fotografijama. Iskazi svjedoka su potvrđeni očevidom, tijekom kojega je pronađeno i mrtvo tijelo preminulog S. Lemića, a obdukcijom je ustanovljeno da je umro uslijed strijelne rane prsnog koša kuglicama sačme. Za očevida su pronađene i izuzete dvije lovačke puške, a treća je pronađena u automobilu. Pretragom kuće okrivljenika je pronađeno više vrsta streljiva. Provedeni očevid potvrđuje oštećenja na obiteljskim kućama i u kući S. Pavlačića", dodao je Kolaković.

Rekao je i da je optuženik bio takvog psihičkog stanja da su mu sposobnosti da shvati značaj svog postupanja bile smanjene, ali ne bitno, i da je to bilo zbog ovisnosti o alkoholu. "Kako je bio u stanju vladati svojim postupcima i bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, imao je izravnu namjeru da usmrti S. Lemića i S. Pavlačića", napomenuo je zamjenik županijske državne odvjetnice.

Istaknuo je da su kod I. Pavlačića na odjeći i rukama pronađene čestice karakterističke za ostatak od inicijalnog punjenja streljiva, odnosno ona koja nastaju za ispaljenja i da je pucao iz blizine prema S. Lemiću.

Zastupnik oštećenog S. Pavlačića Hrvoje Rožman je apleirao da se, u slučaju da se Pavlačića proglasi krivim, uzme u obzir "svako izostajanje kajanja, sućuti i isprike" te da on "i danas predstavlja veliku društvenu opasnost". "Svatko od nas je član neke mikro-zajednice. Tog inkriminiranog dana je odlučio nanijeti što je veće moguće zlo zajednici u kojoj je svakodnevno boravio te je redom pokušao ili ubiti ili oštetiti onima iz najbliže okoline i samo je sretna okolnost da su uspjeli pobjeći i sakriti se od izrazito opasne osobe", rekao je Rožman.

Odvjetnik I. Pavlačića Mario Karaica je ustvrdio da nije dokazana krivica. "Obrana smatra da tužiteljstvo nije sigurno u opis događaja jer izostaje naziv oružja. S. Pavlačić je rekao da je na njega pucano kroz drveni okvir zatvorenih vrata. Balističkim vještačenjem je trebalo utvrditi jesu li kuglice sačme pronađene u tijelu za obdukcije ispaljene iz oružja oduzetog za očevida. Vještak je dao mišljenje da su kuglice bez obilježja i nije ih moguće povezati sa spornim patronskim čahurama. Usta cijevi oružja su u trenutku opaljenja bila u kontaktu s prsnim košom oštećenika, a to bi bilo karakteristično fizičkom duelu, a ne jednostranom postupanju i tu mogućnost nije isključio niti balistički vještak. Što se tiče pronađenih čestica, protiv optuženika je na drugom sudu postupak zbog pucanja iz oružja i oštećenja tuđih stvari i to nema veze s ovim slučajem, a zbilo se istog dana. Nitko od svjedoka nije vidio da je optuženi pucao u pravcu Lemića i Pavlačića. Iz tijela S. Pavlačića nije izvučena nijedna kuglica sačme i nije provedeno vještačenje kojim bi ih se povezalo s oružjem optuženika. Počinitelj nije vidio S. Pavlačića, ako se pucalo kroz zatvorena vrata. Sačma prolaskom kroz prepreku gubi snagu. Valja utvrditi je li postupao s namjerom usmrćenja ili samo narušavanjem zdravlja. Nema nedvojbenih dokaza", poručio je Karaica u završnoj riječi.

Izdvojeno


Reci što misliš!