VIJESTI / KARLOVAC

Podrška štrajkašima stigla i iz SSSH: Učitelji i profesori potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koji obavljanju

Podrška štrajkašima stigla i iz SSSH: Učitelji i profesori
potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koji obavljanju

- SSSH podržava zahtjeve sindikata iz sustava školstva i njihov štrajk kao temeljno pravo radnika da posredstvom sindikata izbore pravednije uvjete rada. SSSH i ovim putem upozorava kako su upravo radnici u javnom sektoru, dakle i učitelji i profesori, predugo bili žrtve nepromišljenosti, neargumentiranih i linearnih i paušalnih rezanja plaća i radnih mjesta, što je dovelo do degradacije struke, ali i masovnog odljeva radne snage, upravo iz onih sektora koji bi trebali graditi temelje i budućnost našeg društva, kao što su zdravstvo i posebice obrazovanje. Notorna je činjenica da su učitelji i profesori potplaćeni u odnosu na važnost i složenost poslova koje obavljaju i nedopustivo je da Vlada RH godinama takav tretman radnika promiče, dali su podršku kolegama sindikalcima i svim učiteljima iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Kako kažu, bez prepoznavanja važnosti učitelja i profesora i njihovog rada nema ni kvalitetnih promjena u obrazovanju u koje se svi deklarativno zaklinju, pa nema ni bolje budućnosti pojedinaca i zajednice, cijeloga društva. Vrijeme je da radnici dobiju svoj pravedni udio, vrijeme je za NAŠ oporavak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Odgovornost je države da osigura poštivanje prava radnika na plaću za obavljeni rad, plaću koja će omogućiti zadovoljavanje egzistencijalnih i drugih potreba radnika i njegove obitelji. Plaća treba odražavati složenost posla i razinu odgovornosti. Odgoj i obrazovanje usluga je od temeljne važnosti za opće javne potrebe i bitan čimbenik gospodarskog rasta. Probleme našeg društva i ekonomije možemo riješiti samo povećanjem zaposlenosti, jednakosti i solidarnosti, a veće plaće i dostojanstveni uvjeti rada tome su temelj i preduvjet, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

- Pravo na odgoj i obrazovanje je temeljno ljudsko pravo. Radni uvjeti učitelja i profesora i njihove plaće trebaju biti takvi da na najbolji način promiču uspješno učenje i da im omoguće koncentraciju na njihove stručne zadaće. Predugo su radnici u javnom sektoru demonizirani, degutantno prozivani uhljebima i neradnicima – a upravo su oni temelj našeg društva. Bez rada učitelja i profesora teško da možemo zamisliti pošteno društvo koje ima svijetlu budućnost, izjavila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i potpredsjednica SSSH za javni sektor, Božica Žilić.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!