VIJESTI / KARLOVAC

OBNOVA

Četrdesetak godina star vrelovod u Karlovcu "kao nov" 2023 godine. - za detaljnu obnovu od potrebnih 127 milijuna kuna, 105 stiže iz EU

Četrdesetak godina star vrelovod u Karlovcu
FB Gradska toplana

Učestala puknuća vrelovoda dokazuju da je stvarno zadnji tren za obnovu mreže stare 40-ak godina

Rekonstrukcija vrelovoda u Karlovcu mora biti završena 2023., kako je to ITU mehanizmom predviđeno, za nju je potrebno 127 milijuna kuna, od kojih je iz EU odobreno 105 dok ostatak mora osigurati Gradska toplana.

- Jaspers, odnosno, EK dala je zeleno svjetlo za taj projekt i jako smo zadovoljni jer su Gradska toplana i naši nadležni odjeli odradili velik posao. Radimo na tome da osiguramo potreban novac jer je zadnji trenutak da obnovimo vrelovode; i proteklih dana na dosta je mjesta dolazilo do pucanja mreže. Toplana nastoji držati sustav pod kontrolom, ali jasno je da to sve otežano kako vrijeme odmiče, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je da je Toplana grad podijelila na 7 rajona, za četiri su ishođene građevinske dozvole, za tri se očekuju u siječnju, a projektna dokumentacija je u cjelosti završena.

Vrelovodna mreža u Karlovcu je stara 40-ak godina, a ovim projektom planirana je zamjena  vrelovodnih cijevi ukupne duljine 16,25 kilometara i to, stoji na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, "s ciljem nastavka isporuke toplinske energije na siguran i pouzdan način uz smanjenje gubitaka toplinske energije u distribuciji te stvaranje tehničkih preduvjeta za uvođenje obnovljivih izvora energije".

Za Karlovac bi to u budućnosti značilo grijanje na geotermalnu energiju.

- Cijeli projekt obnove vrelovoda vezali smo uz projekt obnovljivih izvora energije, geopotencijala jer nam je cilj da u što bližoj budućnosti grijemo grad toplom vodom ispod zemlje. Moramo imati na umu da se ovdje radi o distribuciji topline, a jednako važan problem je i proizvodnja toplinske energije; sadašnja postrojenja su u još izloženijoj situaciji od vrelovoda, kazao je Mandić i dodao da će cijena grijanja, osim o potrošnji, ovisiti i o energetskoj obnovi zgrada, ne samo fasada nego i stolarije, što su neke zgrade već uspjele realizirati.

Izdvojeno


Reci što misliš!