VIJESTI / KARLOVAC

NOVI ZAHTJEV

Ekološki aktivisti iz cijele Hrvatske sad udruženi protiv gradnje na Babinoj gori: Stopirajte radove dok se ne naprave sva istraživanja, pa i ona seizmološka!

Ekološki aktivisti iz cijele Hrvatske sad udruženi protiv gradnje na Babinoj gori: Stopirajte radove dok se ne naprave sva istraživanja, pa i ona seizmološka!

- Seizmotektonske lokacije predstavljene su u krugu od 150 km, dok na mikro lokaciji i cca 10 – 20 km oko lokacije RCGO, nisu iznijeti nikakvi podaci, između ostalog, navode

Tražimo da se uradi revizija Studije utjecaja na okoliš budućeg Regionalnog cetnra za gospodarenje otpada Babina gora i obustave svi radovi dok se ne naprave: geološka i hidrogeološka istraživanja; seizmološka ispitivanja; utvrde moguća klizišta terena (s preciznim lokacijama); jasno opišu postupanja kad zagađenja ispod deponije prodru u vodonosnike, bilo nadzemnih, bilo podzemnih; u komisiji o odlučivanju valjanosti revizije budu naša dva člana da i to ne ispadne kao uobičajena farsa i glumatanje kako se to inače radi kod usvajanja Studije.

Stoji to u zahtjevu poslanom županici Martini Furdek Hajdin, gradonačelniku Damiru Mandiću, direktorici KODOS-a Mariji Tufeković, ministru Tomislavu Ćoriću, Europskom revizorskom sudu i drugim europskim institucijama, a koji potpisuje 23 ekoloških aktivista i udruga ne samo iz Karlovca i Karlovačke županije, nego i Zagreba, Rijeke, Pule, Dubrovnika, Splita...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U zahtjevu, između ostalog, navode da se u Studiji utjecaja na okoliš „seizmička aktivnost lokacije RCGO uspoređuje sa seizmikom oko Črnomlja, Metlike i Novog Mesta u Sloveniji.

- ... Seizmotektonske lokacije predstavljene su u krugu od 150 km, dok na mikro lokaciji, i cca 10 - 20 km oko lokacije RCGO, nisu iznijeti nikakvi podaci. To izvješće je sramotno za cijelu geološku znanost u Hrvatskoj. Tijekom javne rasprave o SUNO, na tu su činjenicu upozoravale mnoge udruge, ali i geolozi. Kad smo davali primjedbe na javnoj raspravi i u pismenom obliku, niti jedna nije bila prihvaćena mada smo primjedbe o rasjedima i potresnim zonama dali dokumentirane, navode u zahtjevu.

Napominju da postoje detaljne tektonske karte koje pokazuju da je područje RCGO u osjetljivoj potresnoj zoni koja se nalazi nedaleko od velikog regionalnog rasjeda i na nizu rasjeda koji imaju dinarski smjer.

- Stoga tražimo da se Studija preispita i da se uzmu o obzir i kriteriji seizmičke opasnosti cijele okolice Karlovca uključujući i moguće krizne zone i opasnost drugih rasjeda koji se prostiru u blizini te mogu utjecati i u kojoj mjeri na RCGO na Babinoj gori, traže u zahtjevu.

Drugi razlog zahtjeva za reviziju Studije utjecaja na okoliš, dodaju, jest u činjenici da „na toj lokaciji na Babinoj gori nisu obavljena kvalitetna geološka ispitivanja”.

- U Izvješću, koje je trebalo pokazati geološku građu terena, jasno je vidljivo da geo-bušotine nisu obavljene, nego se netko poigravao bagerom ispitujući zemlju samo do dubine od cca 150 cm. i to na pristupnom putu do RCGO. Osim sramotnim, možemo takav uradak nazvati i prostitucijom struke i znanosti uopće, pišu u zahtjevu.

Od onih kojima su zahtjev uputili očekuju da promtno reagiraju i prihvate zahtjev za revizijom studije utjecaja na okoliš „ i zato što nisu urađena geološka ispitivanja na lokaciji RCGO, a prilog Studiji: „Izvješće o geološkim i hidrogeološkim istražnim radovima za potrebe lokacije odlagališta otpada Babina Gora“ iz 2006g. mogli bi slobodno nazvati veoma upitnim pedološkim ispitivanjem za bilo koju studiju bilo kojeg RCGO-a”.

- Očekujemo da ćete nas o ovom zahtjevu što prije obavijestiti, a mi ćemo u međuvremenu o tom zahtjevu izvijestiti Komisiju EU i ostale bitne čimbenike, zaključuju potpisnici zahtjeva.

Izdvojeno


Reci što misliš!