VIJESTI / KARLOVAC

PAMETNO ODLOŽI #BOLJIKARLOVAC SLOŽI

Građanima Karlovca uskoro stižu vrtni komposteri, koje će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša - s tvrtkom iz Sesveta potpisan ugovor o nabavi

Građanima Karlovca uskoro stižu vrtni komposteri, koje će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša - s tvrtkom iz Sesveta potpisan ugovor o nabavi

Cilj je da usvajanjem odgovornih navika u sustavu gospodarenja otpadom, sačuvamo i zaštitimo naš okoliš i prirodu, da Karlovac uistinu bude zeleni i pametan grad.

Grad Karlovac u lipnju 2021. godine prijavio se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje nabave 3.000 vrtnih kompostera. Prijava je odobrena, a postupkom javne nabave za nabavku vrtnih kompostera odabrana je tvrtka Industrooprema d.o.o. iz Sesveta s kojom je danas sklopljen i ugovor, obavještavaju iz gradske upave.  

Vrijednost nabave je 1.087.500 kuna pri čemu Fond sufinancira 40% troškova (435 tisuća kuna), a Grad 60% (652.500 kuna). Krajnji rok za isporuku vrtnih kompostera je tri mjeseca od potpisa ugovora, odnosno svibanj 2022. godine.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kompostiranje biootpada jedna je od mjera sprečavanja nastanka otpada. Kompostiranjem biootpada korisnik ujedno dobiva kompost kao prirodan i koristan dodatak tlu. Prethodnom podjelom 1.100 posuda za biootpad, tijekom kolovoza, rujna i listopada prošle godine, stvoreni su uvjeti našim sugrađanima koji žive u višestambenim zgradama da uz papir, plastiku, staklo, metal mogu odvajati i biootpad, pojašnjavaju iz Grada.  

Inače, u prosincu prošle godine započelo se i s podjelom kanti za papir i plastiku obiteljskim kućanstvima te se završetak podjele očekuje tijekom ovog proljeća, a nakon podjele kompostera i korisnicima u individualnom stanovanju bit će omogućeno pravilno zbrinjavanje biootpada.  

- Svim ovim aktivnostima, zajedno u suradnji s našim građanima i tvrtkom Čistoća, potičemo odvajanja otpada na mjestu nastanka – „kućnom pragu“ kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, povećale količine reciklabilnog otpada te se u konačnici smanjile količine otpad koje završavaju na odlagalištu Ilovac. Sve spomenute aktivnosti nadogradnja su edukativnoj kampanji Pametno odloži #BoljiKarlovac složi u kojoj smo informirali građane o ulozi gospodarenja otpadom, važnosti promjene navika, sprječavanju nastanka otpada,  odvojenom prikupljanju komunalnog otpad, ponovnom upotrebljavanju predmeta i kompostiranju kod kuće, što će tijekom proljeća, podjelom vrtnih kompostera, biti omogućeno svim stanovnicima Karlovca.  

Kako dodaju, cilj je da usvajanjem odgovornih navika u sustavu gospodarenja otpadom, sačuvamo i zaštitimo naš okoliš i prirodu, da Karlovac uistinu bude zeleni i pametan grad. 

Izdvojeno


Reci što misliš!