VIJESTI / KARLOVAC

GOMILANJE DUGOVA

OB Karlovac mjesečno generira dug od pet milijuna kuna, Antica: Problem je inflacija, veći izdaci za prekovremene, ali i brojni sudski postupci s radnicima

OB Karlovac mjesečno generira dug od pet milijuna kuna, Antica: Problem je inflacija, veći izdaci za prekovremene, ali i brojni sudski postupci s radnicima
KAportal/PIXSELL

Opća bolnica Karlovac je prema pravomoćnim sudskim odlukama radnicima koji su je tužili platila 739 tisuća kuna, te joj s navedenog osnova predstoji još daljnje plaćanje oko 9 milijuna kuna.

Opća bolnica Karlovac prosječno mjesečno ostvaruje oko pet milijuna kuna manjka prihoda u odnosu na rashode, tako da su krajem travnja ukupne obveze bolnice prema dobavljačima narasle na gotovo 60 milijuna kuna, od čega je dospjelo 43 milijuna i 752 tisuće. Potvrdio je ovo za KAportal ravnatelj OB Karlovac Nikša Antica dodavši kako manjak prihoda dodatno generira inflacija, veći izdaci za prekovremene, ali i brojni sudski postupci s radnicima koji su podnijeli tužbe protiv ustanove u kojoj rade. 

- Za razliku od brojnih ustanova koje su tijekom pandemije bile prisiljene smanjiti obujam poslovanja, OB Karlovac uspjela je raditi u punom obimu. Usprkos svim problemima, a koji su najvećim dijelom izazvani epidemiološkom situacijom zbog koje je došlo do porasta rashoda za lijekove i potrošni medicinski materijal, povećanja izdataka za zaposlene zbog prekovremenog rada, odnosno cjelokupna organizacija rada bolnice morala se prilagoditi novonastalim uvjetima, kaže nam Antica. To je, dodaje, smanjilo mogućnost ispunjavanja ugovorenih obveza s HZZO-e čije se odredbe nisu prilagodile novonastaloj situaciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Opća bolnica Karlovac je u 2021. godini ukupno fakturirala za 169.759,00 kn više od limita HZZO-a što, po njemu znači kako bolnica po tom kriteriju nije ostvarila novi dug. Kaže da je ravnateljem imenovan u rujnu 2020. godine te da su na dan preuzimanja dužnosti ukupne obveze prema dobavljačima iznosile su 53,8 milijuna kuna, od čega su dospjele obveze bile 42 milijuna kuna.

- Tijekom 2021. godine Opća bolnica Karlovac je dobila dodatna sredstva u iznosu od 47,5 milijuna kuna isključivo za podmirenje dugovanja prema dobavljačima lijekova i potrošnog medicinskog materijala prema starosti duga. Od dana mog imenovanja 21. rujna 2020. do danas, OB Karlovac, sukladno pravomoćnim sudskim odlukama u postupcima koje su pokrenuli djelatnici na ime prekovremenog rada, platila je na ime glavnice, troškova i kamata iznos od 646 tisuća kuna te iznos od 818 tisuća kuna po zaključenim sporazumima s radnicima koji nisu podnijeli tužbe. S navedenog osnova u narednom periodu OB Karlovac predstoji obveza plaćanja daljnjih cca 5 milijuna kuna zajedno s kamatama i sudskim troškovima, rekao je Antica.

U tom periodu, dodaje, zbog neuvećavanja osnovice od 6 posto od 2016. godine pa nadalje, a za koje su radnici također podnijeli tužbe, sukladno Rješenju VSRH, OB Karlovac je prema pravomoćnim sudskim odlukama platila 739 tisuća kuna te joj s navedenog osnova predstoji još daljnje plaćanje oko 9 milijuna kuna.

U iščekivanju nove reforme zdravstvenog sustava nagađa se da država ima plan ponovo pod svoje okrilje uzeti 20 županijskih bolnica, među njima i karlovačku. Podsjetimo, zbog nagomilanih dugova za vrijeme SDP-ove vlasti Opća bolnica Karlovac je već bila pod sanacijskom upravom. Što će se dalje događati ipak treba pričekati konkretan plan Vlade RH. 

Izdvojeno


Reci što misliš!