VIJESTI / KARLOVAC

OBNOVA BAŠTINE

Obnova crkve Presvetog trojstva u punom jeku, pod skelama je i ostala bez lukovice! Cijeli zahvat vrijedan gotovo 9 milijuna eura

Obnova crkve Presvetog trojstva u punom jeku, pod skelama je i ostala bez lukovice! Cijeli zahvat vrijedan gotovo 9 milijuna eura

Posao konstrukcijske obnove trebao bit biti gotov do 30. lipnja iako će realno radovi trajati još najmanje godinu dana, a znatna će se sredstva morati pronaći i i iz drugih izvora izvan Fonda solidarnosti.

Obnova crkve Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi najzahtjevniji je zahvat od svih dvanaest objekata koji se u Karlovačkoj županiji konstrukcijski obnavljaju kroz Fond solidarnosti namijenjen za obnovu javnih zgrada nastradalih u potresu. 

Karlovačka Zvijezda valjda od Matije Gambona i gradnje utvrde nije bila ovakvo gradilište, a posve novu vizuru daje i crkva koja je pod skelama, a sad je čak ostala i bez dijela tornja - crkvene lukovice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obnova crkve iz 17. stoljeća vrijedna je gotovo devet milijuna eura, a obuhvaća obnovu crkve s bočnim kapelama, zvonik s lukovicom i Franjevački samostan. Crkva je spomenik kulture od nacionalnog značaja, pa se cijeli posao obavlja pod budnim okom konzervatora. Posao konstrukcijske obnove trebao bit biti gotov do 30. lipnja iako će realno radovi trajati još najmanje godinu dana, a znatna će se sredstva morati pronaći i i iz drugih izvora izvan Fonda solidarnosti.

Gotovo cijela Zvijezda je gradilište, nasuprot Trga bana Josipa Jelačića gotovo iz temelja se gradi Oružana, budući Regionalni Centar kompetencija, konstukcijski se obnavlja zgrada "male općine" i Kamod, a uzduž se po ulicama karlovačke povijesne jezgre kopa zbog obnove kanalizacijske i vodovodne mreže u sklopu velikog projekta Aglomeracije. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!