VIJESTI / KARLOVAC

NA MJESTU NEKADAŠNJE VOJARNE

Izgradnja novog dječjeg vrtića u Luščiću samo što nije, doznajemo što će sve imati! Uskoro ne bi trebalo biti prekobrojne djece u gradskim vrtićima?

Izgradnja novog dječjeg vrtića u Luščiću samo što nije, doznajemo što će sve imati! Uskoro ne bi trebalo biti prekobrojne djece u gradskim vrtićima?

Parking je također bitno infrastrukturno pitanje, a ovo kod vrtića u Luščiću imat će 69 parkirališnih mjesta.

Kako do mjesta u vrtiću jedno je od pitanja koje roditeljima itekako zadaje glavobolje jer mjesta nema za sve, pa svake jeseni ima mališana koji ostanu ispod crte na listama za upis u vrtiće kojima upravlja Grad Karlovac.

Jedino rješenje je gradnja novih objekata i proširenje kapaciteta, a puno se očekuje od revitalizacije prostora bivše vojarne Luščić gdje bi kao prvi od objekata trebao niknuti baš dječji vrtić. Kako se odvija cijeli projekt i kad će konačno prihvatiti djecu provjerili smo u karlovačkoj gradskoj upravi u kojoj nam kažu da je građevinska dozvola objekt izdana 24. siječnja 2024.godine. U tijeku je priprema postupka javne nabave radova, a točan datum početka gradnje bit će poznat nakon provedenog postupka javne nabave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Predviđen rok trajanja ugovora o radovima je 14 mjeseci. Procijenjena vrijednost nabave je nešto više od šest milijuna eura bez PDV-a a Grad je za izgradnju vrtića iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak dobio 1,9 milijuna eura, kažu nam u Gradu.

Zgrada dječjeg vrtića planirana je kao jednokatna slobodnostojeća građevina neto korisne površine 3.074, 41 m2 kapaciteta za 200 djece u 10 odgojnih skupina – 4 jasličke i 6 vrtićkih jedinica.

- Uz prostorije predviđene za smještaj djece (skupne sobe, garderobe, sanitarije, sobe za specijalizirane aktivnosti i slično) u zgradi su predviđeni prostori za djelatnike (odgojno osoblje, pedagog, psiholog, ravnatelj, računovodstvo), spremišta za opremu, prostorija za domara i slično kao i gospodarski prostori koje čine praonica rublja i kuhinja planirana za pripremu 600 obroka dnevno, kažu nam u Gradu uz napomenu da će se tu pripremati obroci i za područne vrtiće.

Svi dnevni boravci za djecu imat će svoje natkrivene terase, kao i zajedničku nenatkrivenu terasu koja će povezivati sve jedinice.

- U prizemlju će se na tom otvorenom prostoru nalaziti igralište s dječjim igralima i spravama. Vanjsko igralište bit će ograđeno, a cijela parcela biti će hortikulturno uređena, sadnjom novih stabala i zelenila te uz zadržavanje svih postojećih stabala na čestici. Također je predviđeno postavljanje većeg broja posuda s manjim stablima na krovu građevine kako bi se krov ozelenio. Oborinska voda s krova građevine bit će korištena kao tehnološka voda i kao voda za ispiranje u toaletima, navode u gradskoj upravi u odgovoru na naš upit.

Ono što je svakako zanimljivo je da će vrtić imati svoju sunčanu elektranu. Bit će postavljena na dijelu krova, a doobivena električna energija koristit će se za vlastite potrebe, a eventualni višak predat će se u niskonaponsku mrežu. Za potrebe grijanja dječjeg vrtića predviđena je ugradnja podnog grijanja s dizalicama topline zrak/voda kao izvorima dobivanja toplinske energije.

Parking je također bitno infrastrukturno pitanje, a ovo kod vrtića u Luščiću imat će 69 parkirališnih mjesta. 

- Izgradnjom dječjih vrtića Rečica i Luščić, kao i planiranom dogradnjom dvaju postojećih, u vrtićima će biti mjesta za svu djecu predškolske dobi u Karlovcu, kažu nam u Gradu.

Izdvojeno


Reci što misliš!