VIJESTI / KARLOVAC

SPORTSKI OBJEKTI KARLOVAC

Ravnatelj nove gradske ustanove će se birati u drugom pokušaju? Na natječaj se javila dva kandidata, Upravno vijeće ipak bez odluke

Ravnatelj nove gradske ustanove će se birati u drugom pokušaju? Na natječaj se javila dva kandidata, Upravno vijeće ipak bez odluke

Na upit KAportala potvrđeno je da su na natječaj za izbor ravnatelja, koji je objavljen 11. siječnja i bio je otvoren osam dana, pristigle dvije prijave.

Mjesec danas nakon osnivanja, nova gradska ustanova Sportski objekti Karlovac danas je i formalno trebala dobiti novo vodstvo odnosno ravnatelja, no kako stvari stoje to ipak neće ići iz prvog pokušaja. Cijeli postupak do sada vodila je Renata Kučan kao privremena ravnateljica, inače, diplomirana učiteljica razredne nastave i dosadašnja voditeljica gradskog Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb. 

Na upit KAportala potvrđeno je da su na natječaj za izbor ravnatelja, koja je objavljen 11. siječnja i bio je otvoren osam dana, pristigle dvije prijave. Međutim, neslužbeno doznajemo da je u postupku odabira Upravno vijeće danas zaključilo da kandidati ipak nisu zadovoljili pa će biti raspisan novi natječaj. Renata Kučan večeras nije mogla potvrditi odluku Upravnog vijeća nego nam je samo rekla da ćemo kompletnu službenu informaciju dobiti sutra tijekom dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A koji su to bili uvjeti da niti jedan od kandidata na kraju nije zadovoljio? Jedan je bio završen diplomski sveučilišni ili specijalistički studij društvene, humanističke, tehničke, biotehničke i prirodne znanosti, dok se traži i najmanje pet godina iskustva rada u struci.

Tko bira ravnatelja ili ravnateljicu?

Tri člana Upravnog vijeća imenuje gradonačelnik Damir Mandić, jednog predlažu predstavnici sportskih zajednica sukladno zakonu o sportu, a jednog zaposlenici. U Upravno vijeće nove ustanove, iz kvote gradonačelnika, imenovani su Ivana Mihalić, Nataša Rendulić, Danko Butala, dok je Marijeta Ćelić predstavnica Karlovačke športske zajednice. Ona obnaša i funkciju predsjednice Upravnog vijeća.

Podsjetimo da je nova ustanova produkt restrukturiranja gradske tvrtke Mladost d.o.o.. U tom procesu gradska vlast vodila se Zakonom o trgovačkim društvima, koji kaže da se poduzeće osniva u svrhu osnivanja profita, a Mladost d.o.o. od 2008. nije ostvarivala profit nego minus. 

Dvije godine je bila u plusu i tad to nije bio rezultat prihoda i od djelatnosti nego od izvanrednih prihoda, pa se postavljalo pitanje čemu imati trgovačko društvo koje ne ostvaruje profit, a to mu je funkcija, nego ostvaruje gubitak. Tu je i pitanje plaćanja PDV-a koje trgovačko društvo mora plaćati, a ne može se financirati iz sustava proračuna. 

Ustroj Mladosti i dalje bi bio neodrživ i vjerojatno doveo do stečaja, pa su poslovi pauk službe i parkinga prebačeni na novoosnovani vlastiti pogon Grada.

Što se tiče upravljanja sportskim terenima, najbolje rješenje gradska vlast pronašla u osnivanju nove ustanove, zbog toga jer je ona neprofitabilna, osnovna joj je svrha služiti javnom interesu, oslobođena je od PDV-a, može se financirati iz gradskog proračuna i javljati na javne natječaje. I ono ključno, naglašavaju, sve je u skladu sa Zakonom o sportu. 

Tko će ga voditi, čini se doznat ćemo nakon ponovljenog natječajnog postupka.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!