VIJESTI / KARLOVAC

RADOVI U ZVIJEZDI

Raste nezadovoljstvo građana i poduzetnika u karlovačkoj gradskoj jezgri: Jako smo oštećeni, ovo što se ovdje radi je ispod svakog kriterija

Raste nezadovoljstvo građana i poduzetnika u karlovačkoj gradskoj jezgri: Jako smo oštećeni, ovo što se ovdje radi je ispod svakog kriterija

Vlasnik lokala u Kraševoj Mario Tomac je rekao da se 6. studenog obratio gradonačelniku Damiru Mandiću i da mu je kazano i dokumentirano da izvođač radi pod privremenom zabranom

"Privremeno sam se odselila zbog radova. Jako smo oštećeni. Ne želimo da nam se kuće i obrti obnavljaju nakon radova, nego usporedno s njima. S novcem Grada Karlovca ne možemo financirati toliko koliko građevinari mogu napraviti dok izvode radove u Zvijezdi. Želimo da nam se vrati normalan život u Zvijezdu. Nismo politički manijaci nego oni koji ovdje rade i zarađuju za život", poručila je Blanka Benković, obrtnica iz Šimunićeve, koja je se s ostalim građanima u srijedu okupila na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu i obratila javnosti nakon tiskovne konferencije gradonačelnika Karlovca Damira Mandića, direktorice gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija Katarine Malenica i voditelja Jedinice za provedbu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa“ vrijednog 55 milijuna eura, a kojim se obnavlja odvodna i vodovodna infrastruktura u Karlovcu, Dugoj Resi i Bariloviću.

Matija Volner je s obitelji morao iseliti iz kuće u Haulikovoj. "Srećom, imali smo kamo otići jer smo kupili prije toga stan. Naša kuća je propala na jednoj strani, a sada se nastavlja kopati i dalje", naveo je. Nastavio je da s u Zvijezdi tehnologija koristi na pogrešan način.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nadzor nije bio prisutan i nadzornog inženjera sam prvi puta vidio sada na ovoj konferenciji za tisak. Moj je stan srušen 25. rujna. Zvao sam nadzor, a on je odbio doći. Bojimo se da će Grad i izvođač između sebe odrediti tko je odgovoran za koju štetu, a nakon toga će se vjerojatno određivati koja će institucija, odnosno tvrtka plaćati tu štetu. Nitko od nas ne vjeruje da će GIP Pionir, izvođač radova, platiti te štete nakon što ode odavde. Radi se o ljudima koji su zbog dugova zatvorili više firmi no što imam godina. Prema tome, nemamo povjerenja i htjeli bismo da se započne s nagodbama prije no što ta tvrtka ode odavde, kako bismo mogli računati na obnovu", rekao je Volner. Ocijenio je komunikaciju s ulagačem dobrom.

"Dobivali smo iskrene odgovore koji su nas uputili prema shvaćanjima koja sam sad iznio. Izvođač se ponašao izrazito bahato i ne znamo možemo li od takvih osoba očekivati bilo kakvu naknadu. Kada mi se srušio stan s izvođačem nisam mogao ostvariti bilo kakvu komunikaciju. Pisao sam tvrtki Paron kao podizvođaču, a nadzorni inženjer mi je rekao da mora štititi izvođača. Ubrzo nakon toga je došla zabrana radova. Nadzorni inženjer je obustavio radove, a izvođač radi u crvenom. Ne znamo je li zabrana skinuta i radi li se nezakonito. Znam da je izvođač rekao da radi po projektu. Krivi su onda naručitelj i projektant, dakle. Projektant je odredio koja se sila koristi prilikom nabijanja talpi, a očigledno se to nije poštivalo. Evidentno je i da je pukla zgrada KAMOD-a, najodržavanija zgrada u Zvijezdi. To znači da se radilo neprikladno. Ne može se onda prebacivati odgovornost", ocijenio je Volner.

Obrtnik iz Radićeve ulice Darko Šporčić je trenutačnu situaciju nazvao kulminacijom i rekao da se već godinu dana nestručno i neprikladno radi.

"Ako je ta tvrtka imala reference, ne pokazuje ih. Ružno je za gledati što se događa. Ispod svakog kriterija je ono što radnici rade. Ne znam odakle im reference i jesu li ikada radili ovakav tip poslova jer nije isto raditi u prigradskom naselju i u centru grada. Ponašaju se kao da je zatvoreno gradilište i da je sve u redu. Tražimo da se radi kako treba. Znalo je biti dana da nema nikoga na gradilištu, pa se odjednom pojave i naprave jednu ulicu, a onda nema nikoga opet po dva mjeseca i tako dalje – dva radnika tu, dva radnika tamo. Ne možemo očekivati čuda ako dvadesetak od ukupno četiristotinjak radnika te tvrtke radi u Zvijezdi, ali neka onda rade kako treba raditi", naveo je Šporčić i ustvrdio da postoji kaos u komunikaciji Grada, ulagača, nadzora i izvođača.

Vlasnik lokala u Kraševoj Mario Tomac je rekao da se 6. studenog obratio gradonačelniku Damiru Mandiću i da mu je kazano i dokumentirano da izvođač radi pod privremenom zabranom.

"No, s radovima se nije stalo. Jednog dana su se zaustavili svi radovi i dogovoreno je da će se raditi zid oko cijele zgrade. Statičar Branko Čordašev je dokazao da je izvođač radova otvorio prostor od desetak i više metara odjednom, što nije bilo u skladu s dogovorom s ulagačem i nadzorom. Tada je postavljen znak upozorenja o naginjanju zgrade i tada je se ona dodatno nagnula. Izvođač radova se oglušio na sve zabrane i nastavio raditi", rekao je Tomac.

U nastavku pogledajte foto galeriju aktualnih radova u Zvijezdi 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!