VIJESTI / KARLOVAC

EPPO U AKCIJI

Europski istražitelji u Ministarstvu kulture! Birač: Obnova Zvijezde planirala se iskoristiti za prljave poslove izvlačenja novca?

Europski istražitelji u Ministarstvu kulture! Birač: Obnova Zvijezde planirala se iskoristiti za prljave poslove izvlačenja novca?
Ilustracija KAportal

Vijećnik Dimitrije Birač danas je reagirao priopćenjem u kojem navodi da je jedan od planiranih projekata 3D dokumentiranja trebala biti i karlovačka Zvijezda

Policija je jučer po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja upala u Ministarstvo kulture i medija vezano uz istragu i daljnje izvide u slučaju nezakonitog trošenja novca iz fondova EU na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. 

Pretresi su provedeni i u domovima visokorangiranih osoba iz Ministarstva, među ostalima i u domu glavnog konzervatora Ministarstva kulture i medija, Davora Trupkovića. Trupković je u Ministarstvu kulture bio zadužen za provedbu ugovora o 3D skeniranju zgrada što je ministrica, kako je otkrila Telegramova Dora Kršul, dogovorila s Geodetskim fakultetom odmah nakon potresa u Zagrebu i na Baniji 2020. godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica) danas je reagirao priopćenjem u kojem navodi da je jedan od planiranih projekata 3D dokumentiranja trebala biti i karlovačka Zvijezda. Traži odgovore na niz pitanja. 

- Zato je izuzetno važno saznati: Koju ulogu je trebala imati kulturna baština Zvijezde, tj. njeno 3D dokumentiranje, u izvlačenju državnog (europskog) novca? Je li se sve ovo što danas gledamo u Zvijezdi, a radi se zapravo o svakodnevnoj seriji umjetno izazvanih potresa - moglo izbjeći da se na vrijeme i bez krađe napravila detaljna 3D dokumentacija? Je li karlovački gradonačelnik morao znati: a) za prednosti 3D dokumentiranja - da služi kao podloga za izradu kvalitetnih projekata sanacije i po potrebi detaljne rekonstrukcije - i dogovoriti njeno provođenje? b) da Zvijezdu planiraju koristiti za prljave poslove izvlačenja novca?, navodi je Birač. 

Izdvojeno


Reci što misliš!