VIJESTI / KARLOVAC

GRAĐANSKA INICIJATIVA

Zbog radova na Aglomeraciji sad se aktivirali stanari Draškovićeve: Tražimo trenutačno zaustavljanje radova i pokrećemo kampanju prema Europskoj komisiji

Zbog radova na Aglomeraciji sad se aktivirali stanari Draškovićeve: Tražimo trenutačno zaustavljanje radova i pokrećemo kampanju prema Europskoj komisiji

Želimo da se utvrdi odgovornost, odgovor na pitanje kako je moguće da se uz potporu Europske unije uništava europska povijesna i kulturna baština, rečeno je na tiskovnoj konferenciji

- Tražimo trenutačno zaustavljanje radova. Tražimo izradu detaljnog snimka svih pročelja na trasi izvođenja radova. Tražimo nezavisnu reviziju projektne izvedbene dokumentacije i nezavisnu reviziju svih građevinskih dnevnika, to jest načina izvođenja radova. Kada ta nezavisna i stručna analiza bude završena, tražimo da se o tome povede javna rasprava. Tek nakon toga dopuštamo da se radovi nastave i da se dosljedno provodi nadzor nad radovima. Potražili smo pravnu zaštitu građana Zvijezde i Gaze. Nekoliko odvjetničkih ureda je ponudilo pravnu zaštitu i zastupanje građana, prije svega uništene, upropaštene i očajne građane Zvijezde kojima je imovina već uništena, ali i za nas koji tek sada nastojimo spriječiti katastrofalno izvođenje radova na Gazi. Tražit ćemo privremenu sudsku zabranu radova dok se sve ovo ne riješi. Okupljamo i tim vodećih hrvatskih stručnjaka s područja građevinarstva, a posebno za geomehaniku, naveo je jedan od koordinatora i voditelja inicijative građana Draškovićeve ulice Milan Medić.

Zabrinuti su zbog načina izvođenja radova u Zvijezdi u sklopu projekta karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa" koji se financira novcem Europske unije, a posebno jer bi uskoro na Gazi radove trebao obavljati isti izvođač.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Medić je rekao da se pokreće kampanja prema Europskoj komisiji. "Želimo da se utvrdi odgovornost, odgovor na pitanje kako je moguće da se uz potporu Europske unije uništava europska povijesna i kulturna baština. Kako je moguće da se europskim sredstvima financira razbijanje visokoškolskih ustanova kao što je Veleučilište u Karlovcu i drugih javnih zgrada? Kako je moguće da se europskim sredstvima financira razbijanje stanova i kuća? Tražit ćemo da Europska komisija ispita odgovornost za nesavjesno trošenje novca poreskih obveznika i inicirat ćemo to da građani drugih europskih zemalja pišu Europskoj komisiji tražeći odgovornost za radove s ovakvim katastrofalnim posljedicama u Zvijezdi", naveo je Medić.

Ustvrdio je da "ne postoji u svijetu niti jedna projektna dokumentacija koja predviđa da će se raditi tako da se porazbijaju sve kuće uokolo". "Ne postoji niti jedan inženjer u svijetu koji će to potpisati", istaknuo je.

Dodao je da je prije tridesetak godina zajmom Svjetske banke obnavljana kanalizacija na istoj trasi u Kraševoj i nije došlo do nikakvog oštećenja. "Taj zajam Hrvatska i dalje vraća. Kada se gradio sustav pročišćavanja otpadnih voda rađena je najveća precrpna stanica za kanalizaciju i kroz usku Tkalčevu je proveden kolektor bez da je oštećena bilo koja kuća. Dakle, ako se radovi vrše stručno, profesionalno i odgovorno, ne bi trebalo doći do pucanja. Tražimo stoga cijelu reviziju, da se vidi tko je pogriješio – projektant, izvođač ili nadzor. Želimo saznati kako je moguće da nakon tri kruga obnove komunalne infrastrukture da dolazi do katastrofe, a lokalna vlast se nonšalantno ponaša. Vodovod i kanalizacija smatra da je to normalno", rekao je Medić.

Stanarka Draškovićeve i ugostiteljica Maja Draženović Begić je napomenula da ova građanska inicijativa nije politički motivirana. "Imamo oči i zdrav razum koji nam govori da nije u redu ovo što se događa. Ne želimo da se to dogodi i nama. Nismo nikakvi nazadnjaci. Rođena sam Karlovčanka i želim da grad napreduje. Zvijezda i Gaza propadaju i sve što ih čini boljima je više nego dobrodošlo, ali ne na ovakav način. Nema smisla ulagati u vodovod i kanalizaciju, ako neće biti kuća i ljudi u njima. Želimo da se radovi izvedu kako se spada, da se nas građane uvjeri da se na Gazi neće događati ono što se događa na Zvijezdi. Logično je da se šteta može dogoditi, no tražimo da bude svedena na najmanju moguću mjeru i da, kada se dogodi, bude nadoknađena u potpunosti. Ako i dođe do šteta, ne bi se smjelo raditi tako da se građane smatra suodgovornima", rekla je M. Draženović Begić.

Vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Gaza Krešimir Latin je rekao da je u Šipuševoj u sklopu istoga projekta mijenjana kanalizacija, da je to radio drugi izvođač i na drugačiji način te da nije oštećena niti jedna kuća. "Oni su koristili takozvane kriks oplate i kopali ulicu po segmentima, također na dubini od pet ili šest metara, i nijedna zgrada nije pucala. Slično je bilo u Ulici Matice hrvatske kada je došlo do zaustavljanja radova i izlaska na teren inženjera koji je savjetovao, problem je riješen i zgrade nisu oštećene", kazao je Latin.

Nastavio je da javnost mora biti osjetljivija na ovaj problem. "Mora se staviti u kožu onih koji su izravno oštećeni. Ta oštećenja su trajna i ne vidim kako se popucane kuće mogu zakrpati. Sudski sporovi će trajati desecima godina, toliko neće biti obnove tih kuća i u njima se neće živjeti i uistinu nije u redu pozivati ih da sudjeluju u obnovama zgrada kada nisu sudjelovali u oštećenjima. Očito je da su se dogodile greške", rekao je Latin.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU...

Vlasnik lokala u Kraševoj Mario Tomac je ustvrdio da je najveća šteta učinjena korištenjem talpi. "Tražimo na papiru nalaz je li sigurno boraviti u objektima i nikako ga ne mogu dobiti. Iz Vodovoda i kanalizacije dobivam odgovor da je statičar Branko Čordašev starija osoba i da mu treba vremena. Svakoga dana nastaju nove štete. Sve je rekla-kazala – ništa bez papira! Polica od 2,1 milijuna eura će pokrivati možda štetu na Veleučilištu u Karlovcu. Čordašev je dao nalaz za Veleučilište u Karlovcu, a mali čovjek ne može dobiti ništa. Svi smo za to da se Karlovac gradi, ali ovdje će sve bit uništeno. Netko tko vodi ovaj grad je trebao zaustaviti radove kad su se odvijali pod privremenom zabranom", poručio je Tomac.

Stanare je primio gradonačelnik Damir Mandić koji je podsjetio kako su radovi u Draškovićevoj, Gambonovoj i Bencetićevoj na čekanju jer se odlučilo angažirati dodatni geomehanički nadzor.

- Nitko nije očekivao oštećenja pojedinih objekata. Nije prihvatljiva teza da je bespovratno uništena kulturna baština, odnosno da uništavamo Zvijezdu. Nepobitno da je radove trebalo provesti mnogo ranije. Struka će odlučiti kako će se radovi dalje odvijati, rekao je Mandić.

 

Izvijestio je da je u srijedu sastanak odgovornih sa stanarima Draškovićeve. "Razumijemo nelagodu, a zajednički stav je da se radovi privedu kraju kako je planirano, ali da se izbjegne šteta. Ako je moguće primijeniti tehnologiju koja uzrokuje manje oštećenja, primijenit će se. Zvijezda je prilično zahtjevna za izvođenje radova jer su objekti stari i pitanje je kada je koji obnavljan. Tražimo rješenje s kojim ćemo privesti radove kraju na zadovoljstvo svih", naveo je Mandić.

Rekao je i da je od Vodovoda i kanalizacije tražio da se objavi sva dokumentacija iz postupaka javne nabave jer se u njima navodi što su obveze naručitelja, nadzora i izvođača. "Provedena je zakonita javna nabava. Nulti korak je da izvođač mora imati policu osiguranja za obeštećenja", rekao je i dodao: "Svjesni smo da je ovo kulturna baština i da postoje posebna pravila. Stoga moramo preuzeti dio financijskog tereta. Nije nam cilj samo obnoviti vodovod i kanalizaciju, nego na Zvijezdi provesti fejslifting".

 

Izdvojeno


Reci što misliš!