VIJESTI / KARLOVAC

OD 25. DO 27. TRAVNJA

Dani obrtništva i tradicionalni sajam ove godine još bolji i veći: Očekuje se dolazak 70 obrtnika, ali i brojnih OPG-ova, prezentaciju će imati i škole

Dani obrtništva i tradicionalni sajam ove godine još bolji i veći: Očekuje se dolazak 70 obrtnika, ali i brojnih OPG-ova, prezentaciju će imati i škole

Potaknuti prošlogodišnjim iskustvima, ali i vrlo dobrim odazivom kako obrtnika tako i posjetitelja, odlučili su nastaviti s istim konceptom pa su i ušli u novi, prilično velik organizacijski zahvat.

Dani obrtništva u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji manifestacija su koja će biti jedan od većih događaja ovog proljeća u gradu na četiri rijeke, a s obzirom na sveobuhvatnost cijelog projekta koji ove godine ulazi u svoje drugo izdanje, definitivno će dobiti značajnu pozornost Karlovčana i šire. 

Školska sportska dvorana Mladost na Rakovcu tako će od 25. do 27. travnja biti domaćin velikog sajma obrtnika na uređenom izlagačkom zatvorenom prostoru od 1.300 četvornih metara, te još 600 m2 otvorenog prostora. Kako je za KAportal pojasnio predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca Stipo Adžaga, oni su organizatori zajedno s Obrtničkom komorom Karlovačke županije, dok u organizaciji imaju potporu Grada Karlovca, Turističke zajednice i Hrvatske obrtničke komore, dok je pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prošle smo godine došli na ideju da proširimo tradicionalni obrtnički sajam, pa smo osmislili i novi koncept. Radi se, naime, o Danima obrtništva gdje će se osim naših obrtnika iz svih vrsta djelatnosti prezentirati i škole. Veliki je problem nas obrtnika s radnom snagom, pa će ovo biti i svojevrsna promocija deficitarnih zanimanja. Nakon tih smjerova sigurno nitko neće sjediti na birou, nego će odmah moći početi raditi, jer nam fali radnika svih profila, rekao je Adžaga, inače vlasnik obrta koji se bavi građevinarstvom. 

Potaknuti prošlogodišnjim iskustvima, ali i vrlo dobrim odazivom kako obrtnika tako i posjetitelja, odlučili su nastaviti s istim konceptom pa su i ušli u novi, prilično velik organizacijski zahvat. 

- Prošle godine sajam se prostirao u donjem dijelu dvorane, no sad smo ga proširili i na gornji dio tako da će se ulaziti na glavni ulaz u dvoranu s trga. Gore će svoje proizvode na štandovima izlagati OPG-ovi iz Karlovačke županije, dosad ih se prijavilo sedam i nadamo se da će se to popuniti jer za njih imamo osigurano ukupno 12 štandova. U dvorani će biti obrtnici i srednje škole, kao i velika bina za prezentaciju programa škola i deficitarnih zanimanja, rekao nam je tajnik Udruženja obrtnika Karlovca Matija Puljar.

Dodaje i da će za školarce biti održavane radionice tijekom kojih će učenici moći iz prve ruke vidjeti kako protiču radni dani obrtnika, imat će priliku popričati možda i sa svojim budućim poslodavcima. Očekuje se organizirani dolazak više od dvije tisuće osnovnoškolaca, za njih će biti organizirani autobusi, dok će moći doći i individualno s roditeljima u subotu 27. travnja. 

- Ukupno ćemo moći primiti oko 70 izlagača, a osim obrtnika iz Karlovca i Karlovačke županije imamo prijavljenih i kolega iz Zagreba, Novske, Bedekovčine. Sve je zamišljena kao regionalan sajam na razini Hrvatske obrtničke komore, a takvih u Hrvatskoj baš i nema puno, rekao je Matija. 

Cilj nam je predstaviti više raznoraznih obrta, odnosno da se ne ponavljaju baš isti. Za prijavu je ostalo još petnaestak mjesta, a za takav velik interes sigurno je utjecalo i to što je sve potpuno besplatno.

- Radi se po sistemu "ključ u ruke", sve je osigurano i besplatno, naši obrtnici ne moraju ništa platiti samo izdvojiti svoje vrijeme, mi sve osiguravamo. Mnogima će to dobro doći jer sajam ima i prodajni karakter, čak i više nego izlagački. Uz sve to svi mogu razmijenjivati kontakte za ugovaranje poslova, rekao je Puljar.

Obrtnička komora Karlovačke županije je osigurala i multibrand štand sa svim udruženjima obrtnika po gradovima, a kako je pojasnila tajnica Ivana Spudić, tako će svi oni obrtnici koji nemaju vremena tri dana biti na štandu, moći doći i ostaviti svoje vizitke, prospekte i ostale materijale da se prezentiraju, jer je cilj sajma između ostalog i uspostavljanje kontakata.

 

Građane koji će posjetiti Dane obrtništva zanima i onaj ugostiteljski dio, dobra hrana i kvalitetna pića su ono što krasi i obrtnike - ugostitelje šire karlovačke regije. U planu je gastro kutak, a u četvrtak 25. travnja bit će organizirana Gastro izložba. Za cijelo vrijeme sajma tu će biti prisutni vinari i vinogradari iz ozaljske udruge, pa će imati i prigodnu ponudu svog kvalitetnog vinskog asortimana. 

Ceh frizera i kozmetičara organizirat će šišanje posjetitelja tijekom trajanja cijelog sajma i to uz dobrovoljni prilog koji će biti doniran u humanitarne svrhe. Ni ovo predstavljanje obrtništva neće proći bez tradicionalne revije frizura i modne revije. Ceh cvjećara pripremit će veliki fotokutak za fotografiranje i trajnu uspomenu sa sajma. 

Prigodno uz Dane obrtništva u Sportskoj dvorani na Vunsko polje će u subotu pristići brojni obrtnici iz cijele Karlovačke županije i to na Županijske obrtničke sportske igre. Kolege obrtnici odmjerit će snage i vještine u nogometu, pikadu, beli, tenisu, stolnom tenisu, ali i kuglanju, potezanju užeta, odbojci na pijesku, te vještini zabijanja čavla u panj. U subotu će se kuhati i humanitarni kotlić, uz obrtnike spravljat će ga i lovci iz karlovačkih lovačkih udruženja, a sve će se porcije dijeliti uz dobrovoljni prilog, namijenjen u humanitarne svrhe. 

Izdvojeno


Reci što misliš!