VIJESTI / KARLOVAC

NOVI DOPIS

Građanska inicijativa koja okuplja stanare Zvijezde i Gaze reagira na tvrdnje iz ViK-a: Katastrofalno provođenje projekta će platiti građani

Građanska inicijativa koja okuplja stanare Zvijezde i Gaze reagira na tvrdnje iz ViK-a: Katastrofalno provođenje projekta će platiti građani

Grad Karlovac i ViK odbijaju provesti nezavisnu stručnu reviziju koja bi jedina pokazala zbog čega je došlo do ovako katastrofalnih posljedica, navodi se u dopisu Inicijative

Nastavlja se medijsko prepucavanje Vodovoda i kanalizacije i Građanske inicijative stanara Zvijezde i Gaze koji su na račun gradske tvrtke kao investitora ogromnog projekta obnove kanalizacijskog i vodovodnog sustava iznijeli niz kritika ali i ozbiljnih optužbi zbog nastale štete na objektima uslijed radova. 

Sada tvrde da su predstavnici Vodovoda i kanalizacije su, nakon sastanka održanog s građanima 23.4.2024. u javnosti iznijeli niz netočnih tvrdnji veznih za projekt Aglomeracije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Inicijativi kažu da geomehanički nadzor tvrdi kako nije postojao bolji način izvođenja radova od korištenja talpi i da je odabir tehnologije u ovakvim slučajevima sužen. Tvrde da je to netočno i da postoje bolji drugačiji načini izvođenja radova. Nadalje, pišu u dopisu, ViK tvrdi „da se radovi izvode u nepovoljnim uvjetima jer je većina objekata stara“. 

- Netočno! Radovi se izvode pod istim uvjetima pod kojima su se izvodili i prije 30 godina (zajmom Svjetske banke) i prije 15 godina (ISPA projekt). Osim toga, tvrdnja da su svi objekti stari i bez temelja ne stoji, jer je u Klaićevoj ulici ozbiljno oštećena i zgrada u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, koja je u potpunosti izgrađena najsuvremenijim metodama prije manje od 5 godina. Dakle, upotreba talpi dovodi podjednako do oštećenja svih objekata u zoni izvođenja radova, navode u Inicijativi.

Smatraju i da je netočna tvrdnja ViK-a "da su kod ovakvih radova pomaci tla neizbježni".

- Pravilan odabir metode izvođenja sigurno jamči da ne smije doći ni do kakvih oštećenja prilikom izvođenja. To je uostalom već i dokazano u ranije navedenim radovima na ugradnji kanalizacije na istoj lokaciji (u Kraševoj ulici) na istoj dubini. Ipak, tada se radilo drugom metodom osiguranja građevinske jame - krings oplatama – koje su i sada bile predviđene u glavnom projektu Aglomeracije, ali su u izvedbi zamijenjene talpama, koje uzrokuju katastrofalna oštećenja zgrada uzduž trase izvođenja radova, pišu u Inicijativi te dodaju da ne stoji ni tvrdnja ViK-a da će "nadzor donijeti uputu o mjerama, odnosno o načinu ojačanja temelja u ulicama u kojima radovi još nisu počeli".

- Nadzor prvenstveno treba raditi svoj posao – kontrolirati projekte i radove, a ne davati upute o načinu ojačavanja temelja, kažu u Inicijativi.

- ViK odbija prijedlog da se nad projektom Aglomeracije provede nezavisna stručna revizija zbog „racionalnog raspolaganja javnim novcem“?! Ova izjava je toliko smiješna i besmislena da je ne bi trebalo posebno komentirati. Nakon što je projekt Aglomeracije uzorkovao do sada neviđen razmjer oštećenja stare karlovačke Zvijezde i milijunske štete za koje se još ne zna niti hoće li biti plaćene, niti tko će ih platiti – VIK najednom brine iznos od 100.000 EUR koji su građanske inicijative predložile da se izdvoji za provođenje nezavisne stručne revizije projekta, stoji u dopisu. 

Nadalje, pišu da je nedopustivo da magistar Krešimir Bolanča u svojem Stručnom mišljenju napiše da su „upotrebom talpi moguća buduća oštećenja“. 

- Projektno rješenje u izvedbenom projektu treba dati tehnologiju i metodologiju da prilikom izvedbe radova ne dođe ni do kakvih oštećenja, kažu u Inicijativi koja je izrazila i svoje "zaključke".

- Iz nekog do sada još uvijek neobjašnjenog razloga odustalo se od osiguranja građevinske jame krings oplatama, kako je to izvorno bilo predviđeno glavnim projektom Aglomeracije. U izvedbenoj dokumentaciji je netko (najvjerojatnije izvođač) predložio promjenu tehnologije osiguranja građevinske jame iz krings oplata u talpe, a investitor (Grad Karlovac i VIK) i nadzorni inženjer su tu promjenu odobrili. Za ispravnost projektne dokumentacije odgovoran je investitor (Grad Karlovac i VIK) pa ako se ova izmjena pokaže krivom, odgovornost će snositi Grad Karlovac i VIK, a ne izvođač. Tehnologija zaštite građevinske jame talpama se pokazala katastrofalnom jer je uzrokovala oštećenja 20% stambenog fonda Zvijezde, za razliku od ranijih radova koji su se izvodili krings oplatama i nisu uzorkovala nikakva oštećenja. Geomehanički nadzor se nije niti provodio sve do 23.4.2024. kada je angažiran magistar Krešimir Bolanča, navodi se u dopisu.

- Zbog svega toga, Grad Karlovac i ViK odbijaju provesti nezavisnu stručnu reviziju koja bi jedina pokazala zbog čega je došlo do ovako katastrofalnih posljedica i do sada neviđene razine uništavanja hrvatske i europske zaštićene povijesne i kulturne baštine. Najavljenim spajanjem vodovoda Ogulina, Duge Rese, Slunja i Ozlja s VIK-om, cijenu katastrofalnih pogrešaka koje izaziva nestručno provođenje projekta Aglomeracije će plaćati i građani tih gradova, zaključili su još u Inicijativi.

Izdvojeno


Reci što misliš!