VIJESTI / KARLOVAC

STAR 120 GODINA

Kad će karlovački oronuli željeznički kolodvor konačno zasjati u novom ruhu? Još je sve na konzervatorima, pogledajte koji su planovi HŽ-a

Kad će karlovački oronuli željeznički kolodvor konačno zasjati u novom ruhu? Još je sve na konzervatorima, pogledajte koji su planovi HŽ-a
Dominik Grguric/PIXSELL

Hoće li se taj stari, prilično ambiciozni plan oživljavanja oronulog kolodvora u Karlovcu i realizirati kako je prvotno zamišljeno, treba tek vidjeti.

Karlovački željeznički kolodvor izgrađen je prije 120 godina i vapi za detaljnom rekonstrukcijom. Povijesna zgrada oronula je pod zubom vremena ali i neodržavanja, a kako je pod zaštitom je konzervatora oni su glavni i po pitanju obnove. 

Kako doznajemo iz HŽ infrastrukture koja je u projekt gradnje dvokolosiječne "brze" pruge financiran europskim novcem uklopila i obnovu karlovačkog željezničkog kolodvora, završeni su konzervatorski istražni radovi te se u narednom razdoblju očekuje od konzervatorskog odjela Karlovac odobrenje konzervatorskog elaborata. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izvršen je statički pregled zgrade i zaključeno je da nema većih oštećenja nakon potresa i da nije potrebna konstruktivna obnova. Izvođač AŽD Praha pokrenuo je postupak izrade tehničkog rješenja koje se treba uskladiti sa zahtjevima konzervatorskog ureda i europskom regulativom za interoperabilnost koja se tiče opreme i prilagodbe zgrada za prijam putnika. Sama izvedba, radi optimizacije resursa i troškova, planira se sljedeće godine kada započnu i radovi na infrastrukturnim pružnim podsustavima koji su trenutačno u procesu nabave, kažu u HŽ-u na upit KAportala.

Potrebna je obnova ne samo kolodvorske zgrade, nego i perona a u planu je bila i gradnja parkirališta na Drežniku i pothodnika ispod cijelog kolodvora.


- Na području kolodvora Karlovac predviđeni su rekonstrukcija kolosijeka u kolodvoru sa svim pripadajućim željezničkim infrastrukturnim podsustavima, izgradnja novoga otočnog i bočnog perona s nadstrešnicama te s pješačkim pothodnikom ispod cijelog kolodvora, dizalima za prilaz peronima i drugim, rekonstrukcija postojećeg parkirališta u Reinerovoj ulici, izgradnja novog parkirališta s ulazom iz Dubrovačke ulice na Drežniku, izgradnja novih biciklističkih parkirališnih mjesta, izgradnja novog pješačko-biciklističkog pothodnika ispod cijelog kolodvora od novog parkirališta na drežničkoj strani pa sve do spoja s postojećim pothodnikom na prilazu Avenije V. Holjevca, uređenje kolodvorske zgrade (fasade, stolarije, ulaznog prostora i drugog) i pojedinih zgrada na području kolodvora u skladu s konzervatorskim standardima kulturne zaštite, izvedba zidova za zaštitu od buke te krajobrazno uređenje kolodvora, najavili su u HŽ Infrastrukturi.

Hoće li se taj stari, prilično ambiciozni plan oživljavanja oronulog kolodvora u Karlovcu i realizirati kako je prvotno zamišljeno, treba tek vidjeti. 

Izdvojeno


Reci što misliš!