VIJESTI / KARLOVAC

Obljetnica

Jedanaest godina članstva u Europskoj uniji tri ministra, županica i gradonačelnik obilježili biciklijadom obilazeći karlovačke EU projekte

Jedanaest godina članstva u Europskoj uniji tri ministra, županica i gradonačelnik obilježili biciklijadom obilazeći karlovačke EU projekte

Ministar Šime Erlić je naveo da je do sada osigurano više od 12 milijardi eura, a da je "ispred nas" još 25 milijardi

- Ukupna vrijednost projekata koji se provode u Karlovcu, a financiraju iz fondova Europske unije iznosi oko sedam stotina milijuna eura. Velik je projekt izgradnja sustava obrane od poplava, značajna je izgradnja slatkovodnog akvarija Aquatika, a ponosni smo i na projekte koji su podigli razinu komunalne i društvene infrastrukture kao što su projekti "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa", obnove vrelovoda, uređenja Nikola Tesla Experience centra i kina "Edison", traju projekti obnove kulturne baštine... Članstvo u Europskoj uniji, zahvaljujući našem radu i sposobnosti, a prvenstveno Vlade Republike Hrvatske, je Karlovcu donijelo više koraka naprijed – ustvrdio je u nedjelju u Karlovcu gradonačelnik Damir Mandić.

Sa županicom Martinom Furdek Hajdin te ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem, ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković te ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem sudjelovao na obilježavanju 11 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji i završetak korištenja novca iz europskih fondova za financijske perspektive 2014.-2020. Zajedno su sudjelovali i na biciklijadi "putevima EU projekata" u Karlovcu obilazeći Slatkovodni akvarij Aquatika, Nikola Tesla Experience centar, gradilište u sklopu projekta obnove vodnokomunalne infrastrukture i Hrvatski dom u obnovi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Županica je naglasila da se članstvo Hrvatske u Europskoj uniji ne odnosi samo na povlačenje novca i provedbu projekata. Podsjetila je da su još u pretpristupnom razdoblju ostvareni projekti izgradnje pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese te Ivanine kuće bajki u Ogulinu, te je kao uspješne projekte navela i Aquatiku i Speleon u Rakovici. Članstvo u Europskoj uniji se ne odnosi samo na povlačenje novca i provedbu projekata, mada se oni najviše vide. Još u pretpristupnom razdoblju smo bili nositelj projekta izgradnje prvog pročistača otpadnih voda u Hrvatskoj. Iz pretpristupnih fondova je izgrađena Ivanina kuća bajke u Ogulinu kao interpretacijski centar, zatim slatkovodni akvarij Aquatika i Speleon u Rakovici.

- Europska sredstva nisu cilj, nego alat, da ostvarimo sustav obrane od poplava i drugi kolosijek, primjerice. Članstvo u Europi nas je naučilo disciplini planiranja, određivanja rokova, sredstava i kadrova. Zbog toga je europski novac dobrodošao i čini nas kompetentnijima – rekla je M. Furdek Hajdin.


Dodala je da je iz Fonda solidarnosti EU osiguran novac za obnovu potresom oštećenih objekata, da se novac osiguran iz mehanizma otpornosti i oporavka ulaže u vrtiće i škole i da se nada da će uskoro započeti izgradnja doma za starije u Dugoj Resi.

Ministar Erlić je dodao da je realizirano na tisuće europskih projekata i da je osigurano više od 12 milijardi eura.

- Hrvatska je danas kudikamo bolja, povezanija, održivija, zelenija, naprednija. Bili smo 2013. godine na začelju po povlačenju novca iz fondova Europske unije, bili smo na 60 posto prosjeka razvijenosti EU, imali smo rekordnu nezaposlenost veću od 17 posto, a sada imamo rekordno visoku zaposlenost, rekordno nisu nezaposlenost, na 76 posto smo brutodomaćeg proizvoda po glavi stanovnika u odnosu na europski prosjek, napredujemo kao društvo u svim segmentima, rastemo u zadnjih 13 kvartala iznad prosjeka rasta EU, a dobrim dijelom je to rezultat kvalitetnog ulaganja novca iz fondova EU. Cilj nam je skrenuti pozornost na to da su financijska sredstva iz europskih fondova benefit našega članstva u Europskoj uniji te da zahvaljujući tome živimo u boljem, kvalitetnijem i uređenijem društvu, a Karlovac je primjer pozitivne transformacije. Ispred nas je dodatnih 25 milijardi eura iz različitih fondova. Vjerujem da ćemo pomoću tih financijskih sredstava dosegnuti 80 posto razvoja BDP-a, povećanje plaća i standarda i da će uopće život biti kudikamo bolji – rekao je Erlić.

Izdvojeno


Reci što misliš!