GASTRO

JESTE LI PROBALI?

Mnogi Karlovčani na odlične ćevape u lepinji dolaze na Turanj! Ćevabdžinica Naksi sad ima i proširenu terasu, o tajnama posla pričali smo s vlasnikom

Mnogi Karlovčani na odlične ćevape u lepinji dolaze na Turanj! Ćevabdžinica Naksi sad ima i proširenu terasu, o tajnama posla pričali smo s vlasnikom

Receptura je posebna, otac ju je davno naslijedio od svog oca, prenosi se s generacije na generaciju. Mi smo u Karlovcu treća generacija u ovom poslu, rekao je Naksi.

Mjesto gdje se mogu pojesti odlični ćevapi u somunu - lepinji, ali i još mnogo toga dakako je ćevabdžinica Naksi u karlovačkoj gradskoj četvrti Turanj. Kad je svojedobno naš Gastro špijun pisao o ćevapima u Karlovcu, velik broj komentatora je spomenuo Turanj i Naksija. Stoga smo morali iz prve ruke provjeriti o čemu se radi. 

S gradnjom i otvaranjem obilaznice Turnja, ova je gradska četvrt postala miran kvart, tranzitni promet i buka preseljeni su sjevernije, pa sada svi oni koji ovdje žive i rade mogu biti puno opušteniji. Takav je i Nađi Beljulji. Ovog vlasnika i roštilj majstora svi znaju po nadimku Naksi, na Turnju i šire. Ugostio nas je u svom, renoviranom prostoru koji je dobio i proširenje terase. 

- S otvaranjem obilaznicem situacija za naš posao je čak i bolja nego prije, tu mislim ponajviše na onu veliku gužvu koja je bila. Sad možemo mirno raditi, nema trčanja i pritiska, svakog gosta imamo vremena podraviti i ugostiti sa smješkom. Turisti dolaze i dalje, iako manje nego prije kad smo bili na glavnoj cesti. Mislim da bi se sam Muzej Domovinskog rata trebao više reklamirati pa bi bio i posjećeniji, rekao nam je simpatični Naksi.

Od ovog proljeća svi Naksijevi gosti sad mogu doći bez straha da neće naći svoje mjesto. Terasa je proširena i sad sveukupno ima četrdesetak sjedećih mjesta. Vlasnik nam priča kako je prije bilo poziva i pitanja jel ima mjesta ali sad više nemaju tih problema. Nema problema ni za parking, jer ćevabdžinica ima svoj vlastiti uređeni parking.

Infrastruktura je naravno bitna, ali ono zbog čega gosti prvenstveno dolaze u neki restoran ili sličan objekt koji poslužuje hranu je kvaliteta. Naksi nam priča da ćevapi nisu običan "fast food" kako mnogi misle.

- Treba doći, ugodno se smjestiti i pojesti, odmoriti i malo odahnut uz sok. Ćevape možeš jesti i kod kuće ili na poslu, ali ipak je na izvoru to ono pravo, kad su vrući, a lepinja topla i mekana, priča nam iskusni roštilj majstor. 

Naksi ima vlastitu dostavu i svatko može nazvati i naručiti, a sam meni je zaista širok. Tu su punjene pljeskavice i šiš ćevapi, hamburgeri, chickenburgeri, miješano meso, a sad se sprema i novi specijalitet kuće - ćevapi u kajmaku.  

Nijedan majstor od ćevapa naravno ne želi otkriti svoju recepturu, a Naksi nam kaže da je uz uhodan posao na Turnji i recept naslijeđen od oca Ameta koji je sad u zasluženoj mirovini. 

- Receptura je posebna, otac ju je davno naslijedio od svog oca, prenosi se s generacije na generaciju. Mi smo u Karlovcu treća generacija u ovom poslu, rekao je Naksi. Priča nam kako uz dobre ćevape, koji se također moraju pravilno ispeći, nezaobizna je dobra lepinja. 

- Lepinja je bitna koliko i ćevapi, mora biti svježa, i dobro ispečena. Kad je pekar ispeče mora biti dobro pečena, a kad dođe kod nas bitno je dobro je nakvasiti i ispeći da bude rumenasta i hrskava unutra. I ona je glavna, nema dobrih ćevapa s kruhom, ovo je tradicionalni način posluživanja. Kao prilog imamo kajmak i ajvar no ćevapi originalno uvijek idu s lukom, ali naravno kako tko zatraži, rekao je Naksi.

Na meniju su i plate, dobra opcija za manje društvo koja nosi i priliku da se probaju raznovrsne delicije s roštilja. Gazda nam kaže da su porcije obilne, mogu se servirati za dvije, tri i četiri osobe, no gosti koji uzmu platu često kažu da su ih je od toga moglo još ljudi najesti. Na platu pak idu sve stvari s menija, krumirići kao prilog i naravno lepinje. 

Ćevapdžinica Naksi je obiteljski biznis, započeo ga je djed, nastavio otac a sad ga uz našeg sugovornika vodi i njegov brat Ilir. Imaju i dvije djelatnice, a u posao su uključene i njihove supruge. Zanimljivo da se u ovoj zalogajnici ne toče alkoholna pića, ali to goste ne smeta jer mogu popiti finu domaću limunadu. 

- Domaća limunada za ljetne dane je jako osvježavajuća. Nemamo alkoholnih pića ali namjeravamo uvesti bezalkoholna piva. Jednostavno nismo takav tip ugostiteljskog objekta, baš za opuštanje uz alkohol ima i kafića, ovo je da se u miru pojede i to je to, rekao je Naksi.

Pivopije im sigurno neće zamjeriti, a ako probaju ćevape sigurno će se ponovo vratiti kao što se stalno vraćaju brojni Karlovčani i putnici namjernici. 

Pogledajte FOTO GALERIJU...

 

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.