GASTRO / VIJESTI IZ LONCA

Bome skupo

Nekad jelo siromaha, danas košta kao suho zlato. Koja je paprena cijena slavonskog specijaliteta - čvarka?

Nekad jelo siromaha, danas košta kao suho zlato. Koja je paprena cijena slavonskog specijaliteta - čvarka?
Dusko Marusic/PIXSELL

Prva uputa - nema dobrih čvaraka bez dobre vatre.

Tradicionalna Čvarkijada u Vetovu kod Požege i ove je godine okupila ljubitelje te slavonske delicije. Tridesetak ekipa pokazalo je svoje umijeće, a nekad jelo siromaha – sada košta kao suho zlato

Vedro vrijeme i raspoloženje i dobro društvo majstora u pravljenju čvaraka. Otkrivaju nam - najvažnije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dobra slanina i dobra snaša koja će ih uputiti kako će to napraviti", kaže Irena Zlomislić, majstorica pravljenja čvaraka.

Prva uputa - nema dobrih čvaraka bez dobre vatre.

"Dobra vatra, bez vatre ništa, treba dobro potkurit tu vatru i onda ta slanina ide", savjetuje Vesna Batošak, majstorica pravljenja čvaraka.

Slanina mora biti narezana poput kockica šećera. To ne ide bez dobrog noža.

"Bez oštrog noža nema dobrog čvarka, mora biti kocka pod kutom i sve uredno da bude." kaže Darko Badović, majstor pravljenja čvaraka

Najvažnije ih je dobro izrezati, da svi budu isti, da se isto istope. Kažu - režemo ih na 1 kubični centimetar - 1 puta 1 puta 1.

Pravilno narezana slanina u kotlu ide na vatru. Pravi majstori tajne govore šapatom.

"Dva puta ih pečem, ozbiljno, ozbiljno", otkriva majstor pravljenja čvaraka Drago Čakalić.

Tajna je i u malo dodane masti i glavici luka u kotlu.

"Kad glavica luka ispliva na mast gore – onda su čvarci gotovi", dodaje majstor pravljenja čvaraka Zlatko Nikšić.

Neki otkrivaju da je tajna i u zalijevanju čvaraka – jer, kažu, sve zagori kada se ne zalijeva.

Dobro je i čvarke u pravom trenutku zaliti i mlijekom.

"Mlijeko se dodaje kada čvarci puste vodu – važno je zbog boje čvaraka", pojašnjava majstor pravljenja čvaraka Ivan Đurčević.

Kada čvarci dobiju boju zlata, a mast boju pjenušca - kotao se skida s vatre. Neki čvarci idu na drugo pečenje, neki na prešanje, a neki odmah na stol.

Nekad dostupni svima, a danas traženi slavonski specijalitet paprene cijene - 30 eura po kilogramu. Koja će u aktualnoj situaciji svinjske kuge još više rasti.

"Svi ti suhomesnati proizvodi će, možda je i dobro – doći na cijenu, jer nije lako doći do njih, treba jako puno truda i naravno treba biti ta cijena", zaključuje Vladimir Protić, organizator Čvarkijade.

A oni koji ih vole naći će načina da dođu do njih. Danas su pokazali i kako - čvarkijadom koja je kažu pobijedila i priče o bolesti.

Izdvojeno


Reci što misliš!