GDJE I KAD?

"Gudalo protiv trzalice" - zanimljiv koncert u četvrtak u 20 sati u Zorin domu donosi neočekivan spoj kontrabasa i tambure

U Gradskom kazalištu Zorin dom u četvrtak u 20 sati održava se koncert dueta Hojsak & Novosel pod nazivom "Gudalo protiv trzalice". Utemeljen u siječnju 2016. godine, ovaj duet čine Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu, koji na svojim nastupima pokazuju koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivan spoj ova dva instrumenta u originalni skladbama.

Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Vrhunske improvizacije ispunjene narodnim glazbenim motivima u potpunosti razotkrivaju dosege oba instrumenta – tambure i kontrabasa. Brojni nastupi diljem Hrvatske i svijeta  ovaj su dvojac lansirali u sam vrh svjetske glazbene scene te donijeli iznimnu pozornost medija.

Izvedbama u Americi na poseban su način predstavili tradicijsku glazbu i suvremeni jazz, a za to su dobili i posebna priznanja za doprinos u kulturi kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje  kalifornijskog senata. U listopadu 2017. duo odlazi na svoju prvu kinesku turneju. Nastupima u Jinchengu na Chuama Music Festivalu te Tianchang festivalu u Pekingu na kojima su oduševili publiku otvorili su vrata za buduće suradnje na azijskom tržištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hojsak & Novosel na najbolji način spajaju hrvatsku tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajem te tako na najbolji način predstavljaju Hrvatsku na brojnim nastupima diljem svijeta. Njihovi su nastupi prava poslastica za glazbene znalce, ali i pravo otkriće vrijednosti hrvatske baštine koju prenose diljem svijeta na originalan i neočekivan način.

KAportal.hr


Reci što misliš!