GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

Od srijede u Galeriji Vjekoslav Karas izložba križevačkog slikara hiperrealista Zorana Homena uz Međunarodni dan muzeja

Od srijede u Galeriji Vjekoslav Karas izložba križevačkog slikara hiperrealista Zorana Homena uz Međunarodni dan muzeja

Galerija „Vjekoslav Karas“ Muzeja grada Karlovca uoči Međunarodnog dana muzeja ima priliku ugostiti vrsnog likovnog umjetnika, slikara hiperralista Zorana Homena iz Križevaca. Izložba slika „Stvarnije od stvarnog“ otvorit će se u srijedu, 17. svibnja u 19 sati u Galeriji „Vjekoslav Karas“. Homenu će ovo biti prvo predstavljanje umjetničkog opusa u Karlovcu.

Zoran Homen se slikarstvom bavi više od 50 godina, tijekom kojih je izlagao na 15 samostalnih i više od 100 skupnih izložbi. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama. Slika mrtve prirode, pejsaže i portrete u hiperrealističkom stilu. Likovna kritika svrstava ga u istaknutog predstavnika tog stila u Hrvatskoj. Poseban opus čine slike sakralne tematike. Oko 70 takvih radova nalazi se u brojnim crkvama i samostanima diljem Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Karlovcu Homen prikazuje četiri pravca vlastitog slikarstva kroz 44 izabrana rada. More, mrtve prirode, portreti i zime. Različiti motivi govore o izuzetnoj sposobnosti materijalizacije vode, kamena, snijega, plodova, riba, predmeta i lica..

Za svoj predani i nesebični rad na polju muzeologije, likovne kulture, promicanja tradicijskih običaja vezanih uz ''Križevačke štatute'' te za ukupan društveni angažman nagrađen je 2016. Nagradom za životno djelo Grada Križevaca i, godinu dana kasnije, Nagradom za životno djelo Koprivničko-križevačke županije. Bio je dugogodišnji ravnatelj križevačkog Muzeja, voditelj Likovne galerije i organizator likovnog života u gradu.

Autor predgovora kataloga izložbe i organizator izložbe je Aleksandra Goreta, akademska slikarica i voditeljica Galerije „Vjekoslav Karas“. Izložba ostaje otvorena do 25. lipnja, a financijski ju podupire Grad Karlovac.

Otvorenje izložbe se održava uoči Međunarodnog dana muzeja koji će se tradicionalno održati u četvrtak, 18. svibnja, kada će posjetitelji imati priliku besplatno razgledati stalne i povremene izložbe u Galeriji „Vjekoslav Karas“, Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj i na Starom gradu Dubovcu. Radno vrijeme Galerije na dan Međunarodnog dana muzeja je od 8 do 16 sati, Muzeja Domovinskog rata na Turnju od 8 do 18 sati i Starog grada Dubovca od 10 do 18 sati.

Izdvojeno


Reci što misliš!