GDJE I KAD?

10. KDF

Ljetna edicija Karlovac Dance Festivala od 30. lipnja do 10. srpnja donosi pet plesnih predstava i popratne programe na Korani

Ljetna edicija Karlovac Dance Festivala od 30. lipnja do 10. srpnja donosi pet plesnih predstava i popratne programe na Korani

Karlovac Dance Festival, međunarodni festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, po trinaesti će se put održati u Karlovcu i to već tradicionalno u dva ciklusa – ljetnoj i jesenskoj ediciji. Ljetna edicija održat će se od 30. lipnja do 10. srpnja, dok će jesenska trajati od 18. do 21. listopada te od 9. do 11. studenoga.

Program ljetne edicije uključuje pet predstava koje će biti izvođene u Gradskom kazalištu Zorin dom te na Promenadi, dok će dio popratnog programa biti održan uz rijeku Koranu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, jedan od ciljeva festivala je revitalizacija atraktivnih gradskih lokacija – od zatvorenih prostora do parkova i lokacija uz rijeku Koranu.  Posebna je vrijednost festivala edukativna – ideja same realizacije projekta od samih je početaka približavanje suvremene plesne umjetnosti široj javnosti, posebice djeci i mladima, kako bi kroz percepciju izvedbene umjetnosti kreirali naviku i kontinuitet u konzumaciji kulturno-umjetničkog sadržaja. 

Festival otvara predstava Astronauti u petak, 30. lipnja u 19 sati u Gradskom kazalištu Zorin doma. Riječ je o interaktivnoj plesno-kazališnoj predstavi za djecu u dobi od 4 do 9 godina, u režiji Maje Zećo i koreografiji Irme Unušić te izvedbi Une Štalcar Furač, Irme Unušić, Vanese Petrac i Ivana Marojevića. Inspiracija za ovaj projekt bio je pojam beskonačnosti te sve poznato i nepoznato o svemiru, dok je specifičnost predstave ta što je publika od samog početka uronjena u predstavu tako da s izvođačima provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. Aktivnim sudjelovanjem publike u predstavi želja je djecu motivirati na kreaciju vlastitog pokreta, što posljedično djeluje na razvoj samosvijesti i samopouzdanja.

Predstava Monomit umjetničke organizacije Škvadra bit će izvedena u subotu, 1. srpnja u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. Riječ je o glazbenoj fantaziji nastaloj po knjizi Junakov put Josepha Campbella koju je uglazbio Branimir Norac. Predstava Monomit svojevrsni je nastavak spomenute knjige te se ostvaruje u obliku rituala koji sadrži koreografiju plesa, glazbe i svjetla. Ideju pokreta vodi Marta Habulin Satinović, a predstavu izvode Eva Kocić i Gendis Putri Kartini. 

Plesna umjetnica Ana Kreitmeyer na festivalu će prezentirati predstavu Ljudovanje i to u nedjelju, 2. srpnja u 20 sati u GK Zorin dom. Ljudovanje istražuje odnos živih i neživih tijela i uspostavu drugačijeg odnosa prema materijalnim objektima koji sačinjavaju naša sve artificijelnija staništa. Ljudovanje funkcionira po principu anorganizacije - postajanje anorganskim jedan je smisao te riječi, a stalno reorganiziranje onoga što se vidi i događa, drugi. Predstava je nastala prema koreografiji Ane Kreitmayer i u suradnji s izvođačicama Anikom Cetina/Viktorijom Bubalo, Emom Crnić, Antonijom Dorbić te Martom Krešić. 

Na Promenadi će u utorak, 4. srpnja u 18.30 sati bitiizvedena predstava plesne umjetnice Irme Omerzo, Nevidljivi (ples). Riječ je o autoričinu projektu koji izvire iz specifičnih okolnosti umjetničke proizvodnje u vrijeme svjetske pandemije koja je radikalno reducirala različite mogućnosti zajednišva. Izmještajući izvedbu u javni prostor gradskog kvarta, Omerzo u ovom projektu postavlja pomalo utopističko pitanje koliko malo odnosno koliko puno je potrebno da suvremeni ples postane vidljiv u javnom prostoru, da se iz svakodnevne situacije dogodi izvedba, da netko tko nije dio uobičajene plesne publike najednom to postane. Izvođačice i autorice pokreta su Viktoria Bubalo, Anđela Bugarija, Ema Crnić, Lara Frgačić, Tea Maršanić i Ariana Prpić. 

Posljednja predstava ljetne edicije festivala je Vidljivo vrijeme, multidisciplinarna plesna predstava proizišla iz suradnje umjetnika Melite Spahić Bezjak, Maje Kovač, Majde Petković i Nikole Crnkovića, a bit će izvedena u subotu, 8. srpnja u 20 sati u GK Zorin dom. Spomenuta predstava istražuje međudjelovanje vremena i prostora u odnosu na segmente (jednog) životnog ciklusa.  Isprepletanjem glazbe, pokreta, video materijala i zvukova, istovremeno se isprepleću misli, sjećanja i trenutci, stvarajući obrise u izvedbenom prostoru. Misao vodilja glazbeno-plesnog djela je poigravanje s mogućnošću vraćanja vremena unatrag i doživljavanja propuštenog. Predstava je inspirirana misterijom vremena te  u svom procesu rekonstrukcije propituje pojmove rastakanja i izvorišta vremena. Svoju inspiraciju pronalazi u knjizi Red vremena glasovitog talijanskog fizičara Carla Rovellija. Melita Spahić Bezjak je autorica i koreografkinja te uz plesačicu Maju Kovač izvodi predstavu. 

Pored spomenutih predstava, ovogodišnji Karlovac Dance Festival uključuje i popratni program koji će se održavati uz rijeku Koranu.  

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija RH,  Grad Karlovac i Karlovačka županija. KDF013 ljetna edicija odvija se u sklopu karlovačkog  Zvjezdanog ljeta. Ulaz na sve programe je besplatan. Ulaznice za predstave u kazalištu podižu se na blagajni GK Zorin Dom, a za ostale programe na vanjskim lokacijama ulaznica nema. 

Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://freedance.hr/kdf-hr/ 

(foto: Tanja Kanazir)

Izdvojeno


Reci što misliš!