GDJE I KAD?

NOVA IZLOŽBA

Nesvakidašnja izložba u Galeriji ZILIK - mlada umjetnica Petra Šabić predstavlja se s čak 1240 minijaturnih crteža

Nesvakidašnja izložba u Galeriji ZILIK - mlada umjetnica Petra Šabić predstavlja se s čak 1240 minijaturnih crteža

Udruga KA-MATRIX nastavlja s provedbom programa Nova kultura _ Hibridni grad 024. koji istražuje odnose prostora i publike i njihove transformacije kroz umjetničke koncepte. U  karlovačkoj galeriji ZILIK otvorena je izložba / instalacija minijatura Petre Šabić pod nazivom "Strujanja". Izložba / instalacija sastoji se od 1240 minijaturnih crteža međusobno suočenih unutar trodimenzionalnog prostora galerije.

Umjetnica je otvorenje iskoristila ujedno i da sama predstavi svoj novi koncept. Naime, Petra Šabić je već gostovala u Karlovcu sa svojim "crnim slikama", odnosno platnima velikog formata:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kad sam prvi puta došla u prostor galerije ZILIK predstavila sam se s velikim platnima dok je ovo ovdje nešto dijametralno suprotno. Sam prostor ima svoj šarm, odlično komunicira s ulicom, a s druge strane ima i neku formu white cubea. Promatrači me pitaju za ove radove o čemu se radi. Uoči izrade većeg rada minijature su u stvari vizualne bilješke, impresije i fascinacije koje doživljavam svakodnevno. Publika obično vidi moje velike radove tako da sam ovaj puta htjela napraviti inverziju, pokazati što sve promišljam uoči rada na velikom platnu. Posvetila sam se kreativnom procesu i postavila ga kao činjenicu, a ne samo kao proces koji se događa sa strane. Stvoren je jedan čvrsti i stabilan čin umjetnosti. Galeriju nismo htjeli ispuniti radovima u potpunosti već sam ostavila prostor slobode i kretanja tako da gledatelj ima priliku usredotočiti se na radove koji su mu zanimljivi. Radovi su nastajali u razdoblju od 2018. do 2024. godine u različitim intervalima. Neki su nastali i kao skice koje sam čuvala u različitim staklenkama dok se nije rodila ideja da ih sve objedinjene predstavim javnosti. Prvi puta su predstavljeni na Bienallu crteža u Puli što je i bio povod za karlovačku izložbu. U stvari radi se o naljepnicama za zimnicu što mi je bio zanimljiv format na kome sam počela crtati. Radove objedinjuju boje podloge, no svaki funkcionira sam za sebe, svaka sličica je unikatna. Iako sam ovaj puta u Karlovac došla s minijaturama nisam baš jako izašla iz svog uobičajenog procesa jer sam na kraju opet napravila jedan veliki rad.

Autor uvodnog teksta za izložbu (http://ka-matrix.hr/izlozb-sabic-strujanja-24) i suradnik u postavu, dr.sc. Dario Vuger iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, dodao je  kako se Petrini motivi s minijatura mogu pronaći i na njezinim velikim radovima. U ovom slučaju radovi su postavljeni u raster koji se pravilno širi prostorom. Završio je svoj izlaganje citatom:  "U ovom svijetu treba samo malo reda da bi nas zaštitio od kaosa".

Izložbu / instalaciju organizirala je i provodi udruga KA-MATRIX u okviru godišnjeg programa Nova kultura _ Hibridni grad .024 uz potporu Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Karlovca, Karlovačke županije uz suradnju s Centrom za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor – Galerija ZILIK.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana i subotom od 18 do 20 sati a za više informacija kao i grupne posjete molimo da nas kontaktirate na [email protected] ili mobitel 095 444 6880.

Izdvojeno


Reci što misliš!