GDJE I KAD?

VELIK JUBILEJ

Ogulin danas slavi 150. godišnjicu rođenja spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić uz bogat kulturni program

Ogulin danas slavi 150. godišnjicu rođenja spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić uz bogat kulturni program
Antonela Zvonković

Četiri puta je predlagana za Nobelovu nagradu. Bila je prva žena koja je izabrana za dopisnog člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti

Ogulin čitavog ovog tjedna obilježava 150 godina od rođenja spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić u gradu pod Klekom, a središnja proslava je u četvrtak, na sami jubilej.

U 8.30 sati će se položiti cvijeće kod spomen-biste, a pola sata nakon toga se u Gradskoj sportskoj dvorani igra predstava "Sunce Djever i Neva Nevičica". Na istom mjestu u 9.45 započinje središnja ceremonija proslave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 10 sati se u Ivaninoj kući bajke organizira stručno vođeni obilazak stalnog postava, a Radio Ogulin emitira "Bajku u eteru".

U Ivaninoj kući bajke s početkom u 11 sati se održava radionica "Ivanina lenta vremena", a u isto vrijeme započinje i proslava Dana škole Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

U podne se korištenjem naočala za virtualnu stvarnost održava program "Zakorači u bajku" u Ivaninoj kući bajki gdje će u 14 i 18 sati biti održana i škola pripovijedanja "Šuma Striborova". Na istome mjestu u 18 sati će biti predstavljene "Priče iz davnine" u izdanju ogulinskog ogranka Matice hrvatske.

Ujedno, u četvrtak je omogućeno besplatno učlanjenje u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ogulin, ako se radi o prvom upisu, a u Zavičajnom muzeju Ogulin je omogućen besplatan ulaz uz stručno vodstvo.

I. Brlić-Mažuranić je kći Vladimira Mažuranića i unuka bana Ivana Mažuranića.

Prvu zbirku pripovijedaka "Valjani i nevaljani" je objavila 1902., a tri godine kasnije "Škola i praznici". Objavila je 1912. godine jedinu samostalnu pjesničku zbirku.

Naredne godine objavljuje prvi roman, "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".

Objavljuje zatim 1927. "Dječju čitanku o zdravlju", "Srce od licitara" 1938. i "Basne i bajke" 1943.

Najpoznatija je po bajkama nadahuntima slavenskom mitologijom "Priče iz davnine", što je izdala 1916.

Objavila je 1923. oglede "Knjiga omladini" i 1930. "Mir u duši". 

Četiri puta je predlagana za Nobelovu nagradu. Bila je prva žena koja je izabrana za dopisnog člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Izdvojeno


Reci što misliš!