GDJE I KAD? / DOGAĐAJI

"Majstor od Zadobarja" - nova vrijedna izložba srednjovjekovnog slikarstva upotpunit će ponudu Starog grada Dubovca

Uz stalan postav u branič kuli Starog grada Dubovca, prošle godine pokrenut je ciklus dodatnih vrijednih izložbi koje obogaćuju i oplemenjuju ovaj karlovački turističko-kulturni biser. Od srijede će posjetitelji dubovačke gradine moći razgledati još jednu iznimno vrijednu izložbu, a riječ je o postavu srednjovjekovnog slikarstva "Majstor od Zadobarja".

Srednjovjekovno selo Zadobarje može se smatrati eponimskim za anonimnog kasnogotičkog freskoslikara koji je svoj najveći poznati rad načinio u tamošnjoj kapeli posvećenoj svetom Antunu Pustinjaku. Današnje Zadobarje nalazi se na području grada Karlovca, dok druge radove ovog majstora i njegove radionice nalazimo u obližnjim mjestima Svetice, Volavlje, Sveti Martin pod Okićem i Žumberak. Zidne slike u Zadobarju su među najkasnijim primjerima gotičke umjetnosti koja u ruralnim područjima seže duboko u 16. stoljeće, kad su suvremene feudalne elite i urbane zajednice već usvojile renesansnu umjetnost i kulturu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otkrivene 2005. godine, a potom i restaurirane, zidne slike u kapeli svetog Antuna Pustinjaka u Zadobarju ističu se kao razmjerno dobro očuvana cjelina koja obuhvaća istočni, sjeverni i južni zid današnjeg svetišta. Prema glagoljaškom grafitu u apsidi, nastale su 1539. godine. Otkriće i restauraciju zadobarskih slika opisala je povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Marinka Mužar, a rekonstrukciju slikareva opusa, uz interpretaciju u regionalnom kontekstu, objavila je povjesničarka umjetnosti Rosana Ratkovčić. Restaurator slika je Damir Facan-Grdiša.

Izložba "Majstor u Zadobarju" moći će se u prostoru Starog grada Dubovca razgledati do 15. rujna, a svečano otvaranje je u srijedu u 19 sati. Organizatori izložbe su Gradski muzej Karlovac i Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije uz podršku Nacionalnog svetišta svetog Josipa i mons. Antuna Sente ml. Ostvarena je sredstvima Republike Hrvatske, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Autori izložbe su kustos Igor Čulig, dr. sc. Rosana Ratkovčić i dr. sc. Vlado Mikšić.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!