GDJE I KAD? / KINO, FOTO, FILM

U utorak 26. veljače na ZagrebDoxu hrvatska premijera dokumentarca "IKEA for YU" Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić

U utorak 26. veljače na ZagrebDoxu hrvatska premijera dokumentarca

Nakon niza predstavljanja na cijenjenim i renomiranim festivalima diljem svijeta, od Sarajevo Film Festivala i DOK Leipziga pa sve do festivala u Bangladešu, Nepalu i Meksiku, u utorak 26. veljače dokumentarac Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić "IKEA for YU" napokon će moći vidjeti i hrvatska publika, i to s početkom u 19 sati u okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Film će biti prikazan u regionalnoj konkurenciji i konkurira za nagradu Veliki pečat.

"IKEA for YU" dokumentarac je o obitelji suredateljice, Karlovčanke Marije Ratković Vidaković, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za "novi početak" u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom u Švedskoj. Ovaj je film priča o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvaćanju vlastita sustava vrijednosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što dio stvarnog života. Drago mi je da je hrvatska premijera filma upravo na ZagrebDoxu jer je film i započeo svoj razvojni put na radionici za razvoj projekata ZagrebDoxPro prije 5 godina. Tako da smo na kraju na neki način zatvorili krug“ najavljuje Marija Ratković Vidaković.

Osim premijerne izvedbe film će na ZagrebDoxu biti prikazan i u četvrtak 28. veljače u 17 sati te u petak 1. ožujka u 11 sati. Čim završi "turneja" po selektiranim festivalima dokumentarnog filma moći će ga vidjeti i Karlovčani, a bit će to predstojećeg ljeta u okviru open-air manifestacije Riječno kino.

KAportal.hr

 

Izdvojeno


Reci što misliš!