GRAD KARLOVAC

KARLOVAC - ISLAND

Predstavnici Geotermike na studijskom putovanju u Islandu: Prikupljali nova iskustva u korištenju geotermalne energije, dogovorena i međusobna suradnja?

Predstavnici Geotermike na studijskom putovanju u Islandu: Prikupljali nova iskustva u korištenju geotermalne energije, dogovorena i međusobna suradnja?

Tijekom studijskog putovanja posjetili su jednu od brojnih geotermalnih bušotina na Islandu i geotermalnu elektranu HS Orca, kao i Poljoprivredni institut Islanda koji se bavi korištenjem prirodnih resursa u proizvodnji zdrave hrane

Projektni tim iz Karlovca, u kojem su zaposlenici tvrtke GeotermiKA d.o.o. i Grada Karlovca, u okviru projekta "Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u Gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1" bili su na petodnevnom studijskom putovanju u Islandu, od 15. do 19. svibnja, izvijestili su upravo iz gradske uprave. 

Kako pojašnjavaju, domaćin studijskog posjeta ISOR (Iceland GeoSurvey) organizirao je niz radionica i sastanaka na kojima je predstavljen projekt i aktivnosti koje se provode.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici nekoliko različitih tvrtki i institucija - NTE - North Tech energy, GRO-GTP - Geothermal training program, Verkis - savjetovanje i Islandski klaster obnovljivih izvora energije koji se bave savjetovanjem, istraživanjem, procesima iskorištavanja i modernizacije u području geotermalne energije, te sustavima daljinskog grijanja i potencijalima direktnog korištenja geotermalne energije. 

Tijekom studijskog putovanja posjetili su jednu od brojnih geotermalnih bušotina na Islandu i geotermalnu elektranu HS Orca, kao i Poljoprivredni institut Islanda koji se bavi korištenjem prirodnih resursa u proizvodnji zdrave hrane.

- Cilj studijskog posjeta bio je stjecanje dodatnih znanja i iskustava, kao i uspostava potencijalne suradnje s tvrtkama s Islanda, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promociju obnovljivih izvora energije te stvoriti temelje za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte, pojašnjavaju u Gradu. 

Inače, projekt "Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u Gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1"  financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora. (EEA) 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru programa "Energija i klimatske promjene".

Nositelj projekta je GeotermiKA d.o.o. u partnerstvu s Gradom Karlovcem i ISOR-om s Islanda. Ukupna vrijednost projekta je 754.734,70 eura, dok je udio bespovratnih sredstava 504.268,45 eura. Projekt traje od 24. svibnja 2022. do 24. veljače 2024. godine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!