GRAD KARLOVAC

USUSRET DANU GRADA

Gradonačelnik primio izaslanstava gradova-prijatelja: "Karlovac je za cijele svoje povijesti na poseban način obilježavao države u kojima se nalazio"

Gradonačelnik primio izaslanstava gradova-prijatelja:

Hrvatska je prije deset godina postala članica Europske unije, a maksimalno nastojimo iskoristiti blagodati europskih fondova i upravo spoj onoga što nam nosi europska unija i naša kreativnost nam daje svjetlu budućnost, poručio je Mandić.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je primio u Maloj vijećnici Grada Karlovca u srijedu izaslanstva gradova-prijatelja Alessandrije, Tauragė i Vukovara, dok će ono iz mađarskog Erzsébetvárosa stići naknadno.

Mandić im je rekao da nije mogao biti dio izaslanstava iz Karlovca koji su proteklih mjeseci bili u posjetama njihovim gradovima "jer je netko morao ostati doma raditi".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Vjerujem da ćemo se stići neformalno podružiti i razmijeniti promišljanja te da ćete imati mogućnost upoznati bogatu povijest našega grada. Karlovac nisu samo građevine nego ljudi prije svega. Iako je kulturna baština posebno vrijedna, Karlovac su obilježili vrijedni i marljivi. Nastao je na sjecištu puteva, a podigli su ga i održali obrtnici i poduzetnici. Karlovac je za cijele svoje povijesti na poseban način obilježavao države u kojima se nalazio. Svi smo posebno ponosni što je od 1990-ih Karlovac u srcu Hrvatske zahvaljujući tome što se hrvatski narod za to izborio na najteži mogući način – Domovinskim ratom. Hrvatska je prije deset godina postala članica Europske unije, a maksimalno nastojimo iskoristiti blagodati europskih fondova i upravo spoj onoga što nam nosi europska unija i naša kreativnost nam daje svjetlu budućnost, poručio je Mandić.

Karlovac je u velikim obnovama, a gradonačelnik je rekao da je to zalog za budućnost.

- Nastojimo ostaviti kulturnu baštinu onima što dolaze nakon nas. Karlovac je i danas prepoznat kao industrijski grad. Imamo proizvodnju hrane, oružja, mada smo miroljubivi i – pive, na što smo posebno ponosni i vjerujem da ćete ga probati ovih dana i vrlo rado konzumirati ubuduće. Karlovac je grad na četiri rijeke. S vremena na vrijeme nas poplave, ali ih i dalje volimo. Vjerujem da će se ovdje uspostaviti nova prijateljstva. Karlovac je sa svima vama prijatelj i želim da budete međusobno. Uvjeren sam da ćemo se dobro podružiti narednih dana, a sutra na rođendanskom balu i zaplesati i dobro zabaviti. Nadam se da se vidimo i sljedeće godine, kazao je Mandić.

Direktorica Grada Tauragė Gintarė Rakauskienė je navela kako je ovakav susret izuzetna prilika da se predstavi kulturni i gospodarski potencijal njezinog, doprinese još boljim odnosima između Hrvatske i Litve te prodube kontakti između dva grada. Dogradonačelnik Vukovara Filip Sušac je rekao da je prvi put u Karlovcu.

- Prvi je dojam da puno radite i da je ovo mali povijesni grad koji može biti muzej na otvorenom. Karlovac postoji 444 godine, a Vukovar 792. Nadam se da ćemo se susresti s vašim prijateljima i da će nastati nova prijateljstva, poručio je Sušac.

Predsjednik Gradskog vijeća Alessandrije Giovanni Barosini je pozvao Karlovčane na proslavu tog talijanskog grada u studenome.

- Naše prijateljstvo je započelo prije 60 godina. Htjeli bismo ga projektno nadograditi. Zainteresirani smo za razvoj europskih projekata na temama koje povezuju naše zajednice. Prva tema su rijeke. Jedan naš most će nositi ime po Karlovcu, kao što jedan vaš nosi ime po Alessandriji. Druga tema je gastronomija. Imate festival tjestenine, a mi veliku tradiciju s tjesteninom. Imate Glazbenu školu Karlovac, a mi glazbenu akademiju i vjerujem da te dvije ustanove mogu surađivati, kazao je Barosini.

Izdvojeno


Reci što misliš!