GRAD KARLOVAC

JAVNA RASVJETA

Grad Karlovac ide u modernizaciju javne rasvjete! Stiže čak devet tisuća pametnih rasvjetnih tijela: Osvijetlili ste Teslin grad

Grad Karlovac ide u modernizaciju javne rasvjete! Stiže čak devet tisuća pametnih rasvjetnih tijela: Osvijetlili ste Teslin grad

- Ovoliko lampi mijenjati u jednom valu je zahtjevno, ali cilj je smanjiti potrošnju električne energije, odnosno, postići uštedu.

Karlovac će, prvi u Hrvatskoj, zamijeniti sva rasvjetna tijela na širem i užem području grada, čak 9.081 svjetiljku, pametnima, kojima će moći regulirati jačinu svjetla, znati kakve su kvalitete, koliko troše energije, a na stupove postaviti dodatna pametna rješenja, poput senzora buke ili temperature, kao i punjače za električne automobile.
Čulo se to na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen ESCO model modernizacije javne rasvjete, te potpisan ugovor s tvrtkom koja će taj posao obaviti.

Zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić pojasnila je da se u ESCO modelima investicije isplaćuju putem ušteda, te da ovaj traje 10 godina, ne računajući prvu, predviđenu za projektiranje i izmjenu lampi. Provedenom javnom nabavom posao, vrijedan 5,4 milijuna eura bez PDV-a, odnosno, 6,7 milijuna eura s PDV-om, je povjeren tvrtki Verso Altima.

Robert Vodopić, voditelj projekta i Odsjeka za pametni grad, podsjetio je da se Karlovac okrenuo pametnim i zelenim rješenjima 2018., a ovaj projekt će biti svjetli primjer Hrvatskoj.

- Do sad je najveći broj tako upravljivih lampi bio 300 do 400. Karlovac ima potpuno novu priču, napomenuo je Vodopić.

Slaže se s tim i Mario Gerenčir, direktor tvrtke Verso Altima, iza koje je realizacija zahtjevnih projekata ne samo kod nas, nego i u inozemstvu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovo je jedinstven ugovor, koji Karlovac stavlja na mapu zelenih i digitalnih gradova u regiji. Htjeli smo da rješenje koje nudimo bude top po kvaliteti i financijski iskoristivo. Imamo potporu vlasnika da nam ovaj projekt, kao prvi, bude izvrsna referenca i da uživate u njegovim benefitima, rekao je M. Gerenčir.

- Kad završite ovaj projekt, moći ćete reći da ste osvijetlili Teslin grad! Vjerujem da bi on i zbog uštede i digitalnih, pametnih rješenja bio zadovoljan i ponosan na sve nas, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

Zahvalio je svim gradskim odjelima i službama: UO za razvoj grada i EU fondove, za komunalno gospodarstvo, za reviziju,  koji su doprinjeli tome da zahtjevan proces, od ideje preko postupka javne nabave, stigne do potpisivanja ugovora o njegovoj realizaciji, Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske, kao i tvrtki koja će dogovoreno realizirati, na obostranu korist.

- Ovoliko lampi mijenjati u jednom valu je zahtjevno, ali cilj je smanjiti potrošnju električne energije, odnosno, postići uštedu. Od 2018. i Strategije pametnog grada provodimo niz projekata, obnovili smo sve svoje javne zgrade pa i one koje su zaštićene kulturno dobro, sve škole i vrtiće, na krovove njih 13 postavili solarne panele. Ovakva javna rasvjeta je korak dalje na tragu onogo što tvrdimo da jesmo: primjer digitalnog, zelenog  i pametnog u RH, zaključio je gradonačelnik Mandić, pojasnivši da ovim projektom nije obuhvaćena zamjena lampi u područjima na kojima će to biti učinjeno Aglomeracijom ili već jest unutar projekata uređenja parkirališta ili ulica.

Izdvojeno


Reci što misliš!