GRAD KARLOVAC

POREZNA REFROMA

Vladina porezna reforma prilika za povećanje gradskih poreza u Karlovcu? Zbog ukidanja prireza smanjuju se prihodi od 4 milijuna eura

Vladina porezna reforma prilika za povećanje gradskih poreza u Karlovcu? Zbog ukidanja prireza smanjuju se prihodi od 4 milijuna eura
Grad Karlovac

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako su porezne izmjene na tragu nastojanjima da više novca ostaje radnicima

U savjetovanju sa zainteresiranom javnošću od prošlog tjedna su tri odluke koje se odnose na poreze čije utvrđivanje i donošenje je u nadležnosti Gradskog vijeća koje se usuglašavaju s najavljenom Vladinom poreznom reformom. Radi se o Odluci o porezima Grada Karlovca, Odluci o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, te o Odluci o visini poreznih stopa poreza na dohodak Grada Karlovca.

Prva i ključna odluka je odluka o visini stopa poreza na dohodak. Prema izmjenama zakona o lokalnim porezima, prirez porezu na dohodak se ukida, a u Gradu Karlovcu je iznosio 9 posto i donosio je prihod od cca 2,8 milijuna godišnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Stope poreza na dohodak dosad su se utvrđivale Zakonom o porezu na dohodak, a sada ih utvrđuje Gradsko vijeće u zakonom propisanim rasponima. Niža stopa poreza na dohodak dosad je bila 20 posto, a može se utvrditi nova stopa u rasponu od 15-22,4 posto, te predlažemo da ta stopa ostane nepromijenjena.
Viša stopa poreza na dohodak dosad je bila 30 posto, a sada se može utvrditi u rasponu od 25-34,5 posto, te predlažemo da ta stopa od 01.01.2024. bude 33 posto, pojasnila je gradska pročelnica Lidija Malović.

Obzirom na povećanje osobnih poreznih olakšica i ukidanja prireza bez povećanja niže porezne stope, Grad će to osjetiti smanjivanjem poreznih prihoda od cca 4 milijuna eura.

- Zbog ukidanja prireza i povećanja poreznih olakšica svaki zaposleni građanin koji je dosad plaćao porez i prirez imat će od veće plaće od 5-50 eura mjesečno. Po višoj poreznoj stopi porez će plaćati samo zaposleni građani s godišnjom većom od 50.400 eura. Valja istaknuti da za ovakvo povećanje plaća zaposlenih nisu zaslužni poslodavci, već zakonski propisi i Grad Karlovac koji se odriče prihoda u korist zaposlenih građana, dodala je pročelnica. 

Druga odluka u kontekstu porezne reforme je odluka o lokalnim porezima Grada Karlovca. Dosad su se lokalnim porezima smatrali prirez, porez na kuće za odmor i porez na potrošnju, sada se prirez ukida.

Porez na kuće za odmor plaćao se više od 20 godina u iznosu od 8 kn/m2. Izmjenama Zakona lokalnim porezima, porez na kuće za odmor može se utvrditi u rasponu od 0,6-5 eura/m2 korisne površine. Od tog poreza Grad Karlovac je dosad imao godišnje prihode od cca 13.000 eura.

- Predlaže se povećanje ovog poreza na 2 eura/m2 što će Gradu donijeti dodatnih cca 12-13.000 eura prihoda. Novost je da će porez na kuće za odmor plaćati i iznajmljivači koji ga dosad nisu plaćali.
Drugi lokalni porez je porez na potrošnju koji je godinama iznosio 3 posto, a posljednje dvije godine u Karlovcu je bio 2 posto i od tog poreza smo godišnje ostvarili prihod od cca 200.000 eura. Predlaže se ponovno vraćanje stope poreza na potrošnju na 3 posto što će Gradu priskrbiti dodatan prihod od cca 100.000 eura, prezentirala je pročelnica. 

Pojasnila je i da porez na potrošnju nije fiksan porez, već ovisi o prometu u ugostiteljskim objektima i ugostitelji ga naplate od potrošača, te ga tek nakon toga uplaćuju u gradski proračun.

Treća odluka u okviru ove porezne reforme je odluka o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu. 

Dosadašnjom odlukom porez na iznajmljivanje iznosio je 300 kn godišnje po jednom krevetu, a u kampu 350 kn godišnje po jednoj smještajnoj jedinici, a te su visine poreza vrijedile u naselju Karlovac. Izvan naselja Karlovac, ali na administrativnom području Grada Karlovca taj je porez bio dvostruko niži.

- Predlaže se povećanje poreza od iznajmljivanja apartmana i soba  na 130 eura godišnje po jednom krevetu, a u kampu na 100 eura po jednoj smještajnoj jedinici. Te bi visine poreza vrijedile za područje naselja Karlovac, a izvan naselja Karlovac unutar administrativnog područja grada Karlovca taj bi porez i dalje bio dvostruko niži, poručila je pročelnica. 

Godišnji prihodi Grada od iznajmljivanja putnicima i turistima dosada su iznosili oko 16.600 eura, a povećanim porezima Grad bi ostvario dodatan prihod od 35-40.000 eura.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako su porezne izmjene na tragu nastojanjima da više novca ostaje radnicima. 

- Grad Karlovac je od 2018 godine dva puta smanjivao prirez, a sada ga sukladno zakonu ukidamo do kraja. Taj udar na prihode Grada će biti velik ali ne bi smio biti dramatičan. Ovo je prilika da svi, svatko sa svoje strane odvojimo više novca za plaće ljudi i u tom pogledu je puna podrška odlukama Vlade Republike Hrvatske, kaže gradonačelnik Damir Mandić.

Što se tiče poreza na potrošnju, gradonačelnik je napomenuo kako je 2021. godine postotak smanjen, ali ovo povećanje će se vratiti svima koji se bave ugostiteljstvom i turizmom, jer je Grad ta sredstva usmjeravao u organizaciju manifestacija, što će i nastaviti.

Izdvojeno


Reci što misliš!