GRAD KARLOVAC

UOČI SJEDNICE

Sutra na karlovačkom Gradskom vijeću zadnji rebalans proračuna, Mandić najavio i manji preustroj gradske uprave, odnosno spajanje dva odjela

Sutra na karlovačkom Gradskom vijeću zadnji rebalans proračuna, Mandić najavio i manji preustroj gradske uprave, odnosno spajanje dva odjela
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Na Vijeću će se naći i odluka koja spaja dva gradska odjela, Odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i turizam i Odjela za europske fondove i razvoj grada. Od ta dva odjela radimo jedan, rekao je gradonačelnik

Pred vijećnicima karlovačkog Gradskog vijeća sutra će se naći još jedan rebalans Proračuna, a kako je danas pojasnila pročelnica Lidija Malović, radi se o zadnjem rebalansu.

Kako kaže, nema velikih poremećaja, ukupni prihodi proračuna i rashodi se smanjuju za 5,6 milijuna eura odnosno 6,4 posto i iznosi ukupno 81,9 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na prihodnoj strani nekoliko je značajnijih promjena, dolazi do povećanja prihoda od poreza i prireza na dohodak za 1,3 milijuna eura. To je rezultat povećanja plaća kako u privatnom tako i u javnom sektoru a uslijed inflatornih kretanja i povećane zaposlenosti, kazala je pročelnica.

U rebalansu su smanjena sredstva iz europskih fondova za 2,8 milijuna eura. Smanjenje se odnosi na smanjenje iz Fonda solidarnosti za 3,5 milijuna eura za OŠ Dragojla Jarnević i Hrvatski dom, ali i povećavaju sredstava iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za gradsku upravu i Hrvatski dom za radove koji se odvijaju u drugoj polovici godine. Konstruktivna obnova OŠ Dragojla Jarnević neće biti realizirana jer se nije uspio pronaći izvođač pa se za naredne dvije godine planira cjelovita obnova.

- Kreditna sredstva u visini oko pet milijuna eura, uglavnom za Karlovac 2 i projekt Dječjeg vrtića Luščić iskoristit će se u sljedećoj godini. Na rashodnoj strani proračuna nema bitnih poremećaja, osim što se prolongiraju rokovi dovršetka nekih projekata iz objektivnih razloga a za što su osigurana sredstva i korištenja kredita. Značajno su povećani rashodi za plaće, to je prisutno u školama i u Javnoj vatrogasnoj postrojbi u kojima osim povećanja osnovice dolazi i do povećanja koeficijenata. Nešto manje korigiraju se plaće u gradskoj upravi i u Aquatici.

Planira se i dokapitalizacija Geotermike za provedbu istraživačkog projekta za koji je prema javnoj nabavi nedostajala određena količina sredstava. Povećavaju se i sredstva za sport za oko 40 tisuća eura i ustanovama kulture.

Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da je bitno da se svi projekti i programi koji su planirani se nastavljaju, te da postoji element za prolongiranje rokova, ali da to nije do gradske uprave jer postoje objektivni razlozi zbog čega se neki projekti moraju dovršavati u 2024. godini.

- Ništa se ne događa što već nismo mogli predvidjeti i u konačnici planirati. Osim pogona Grada da parking i pauk služba postaju izdvojeni pogon Grada, na Vijeću će se naći i odluka koja spaja dva gradska odjela, Odjela za poljoprivredu, gospodarstvo i turizam i Odjela za europske fondove i razvoj grada. Od ta dva odjela radimo jedan, razlog je iz naše perspektive stav da sve te aktivnosti koje jesu, one će i dalje ostati ali zbog povezanosti i usklađenosti djelovanja čini se da bi bilo dobro da budu pod jednim odjelom. Slikovito rečeno, s jedne strane imamo razvoj grada kao aktivnost vezanu uz strateško planiranje i akcijske planove, a s druge strane EU fondove kojima financiramo velik broj naših projekata i onda gospodarstvo, turizam i poduzetništvo, obrtništvo pa nama je stav da bi ipak to sve skupa objedinili i u direktnoj i povezanijoj komunikaciji obavljali sve te poslove, rekao je Mandić. 

Preustroj kao takav, dodaje, doživjet će promjene ali i da je procjena da ovaj broj odjela odgovara u potpunosti svim obvezama i zahtjevnostima posla. 

- Svjesni smo da je zadnjih godina broj projekata i programa velik i ovakva organizacijska struktura tome može odgovoriti u potpunosti, rekao je gradonačelnik te dodao da ovih dana u javnu raspravu ide prijedlog proračuna za sljedeću godinu. 

Izdvojeno


Reci što misliš!