KA RETROVIZOR

KAretrovizor: U Hrvatskoj je 2014. godine izvedeno 3.200 pobačaja, samo u Karlovcu 1968-e, čak dvije tisuće

KAretrovizor: U Hrvatskoj je 2014. godine izvedeno 3.200 pobačaja,
samo u Karlovcu 1968-e, čak dvije tisuće
foto ilustracija

Baš zanimljivo, jedan od rijetkih zakona iz prošlog sustava koji je u svojim dijelovima i dalje na snazi je Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji je Sabor SR Hrvatske donio davne 1978. godine. Njegova poanta može se iščitati iz njegovog naziva; zakon daje za pravo slobodno odlučiti ženama hoće li roditi ili ne, dakako uz uvjet da se pobačaj izvrši do desetog tjedna trudnoće. Pobačaj je u bivšoj Jugoslaviji legaliziran još 1952. godine kao progresivni korak u poštivanju prava žena.

Dio „nove“ Hrvatske želi 2016. godine vratiti stvari unazad, pozivajući se na pravo na život, podupirući stav najkonzervativnije institucije u Hrvata, katoličke Crkve, da život počinje začećem. Iako se želi pokazati kako je pitanje zapravo biološko, ono je prije svega svjetonazorsko i svodi se na to da se u konačnici ženama uskrati pravo na izbor. Čini se da je ta priča koja je ponovno rasplamsala strasti nakon uličnih događanja jučer u Zagrebu, ipak malo passe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Statistički podaci pokazuju da je pobačaj u Hrvatskoj sve manje problem u demografskom smislu jer ih je u Hrvatskoj u 2014. legalno izvedeno svega 3020. Možda je bio problem prije 20 godina, s obzirom da je samo 1994. izvedeno čak 19.673 pobačaja. U međuvremenu farmakologija je napredovala, sistemski se djelovalo na edukaciji i u tih 20 godina zasigurno nije bilo manje seksa, bilo je samo više informacija i kontracepcije. Sudeći prema zapisima iz starih novina, broj pobačaja u bivšem sustavu bio je zabrinjavajući, no čak i u tom nedemokratskom poretku nije bilo misli da se uvode zabrane, odnosno da se derogira pravo na izbor, već se gledalo da se informiranjem i planiranom kontracepcijom preveniraju neželjene trudnoće i pobačaji kao nužno zlo.

„Planiranje porodice“, Karlovački tjednik, 27. veljače 1969.

Ovaj kraj oduvijek je bio poznat sa svojom problematikom u pogledu pobačaja. Ginekološkoj službi osim područja općine Karlovac gravitira veliki dio terena s općinama Slunj, Vojnić, Ozalj, Duga Resa, kao i jedan dio susjedne Republike BiH. U sklopu dispanzera za žene uz još uvijek postojeću komisiju za legalni pobačaj, već pola godine radi i savjetovalište za kontracepciju, kojega vodi specijalist ginekolog i u kojem sve žene mogu dobiti stručne savjete i najmodernija sredstva za kontracepciju. Iako je danas već jasno i poznato da je kontracepcija jedina ispravna metoda planiranja porodice, a pobačaj pa i onaj legalni samo nužno zlo, naše žene nisu još u cijelosti shvatile i prihvatile tu činjenicu. Savjetovalište za kontracepciju nije ni izdaleka iskorišteno, iako radi svaki tjedan (četvrtak) puno radno vrijeme, a po potrebi bi se to radno vrijeme moglo i produžiti. Istovremeno na komisiju za legalni pobačaj, koja u istoj prostoriji radi jednom tjedno, dolazi tako veliki broj žena da ne mogu stati u čekaonicu, već čekaju i po hodnicima. Prošlogodišnja analiza rada ginekološke službe pokazuje da je na 1535 poroda bilo 1479 legalnih te još 513 ilegalnih pobačaja (stvarni broj pobačaja još je veći jer se van bolnice neregistrirano ilegalno izvrši još znatan broj pobačaja). Kada pogledamo taj omjer tj. 1535 poroda na 1992 pobačaja, onda nikako ne možemo biti zadovoljni, jer nam broj pobačaja prelazi broj poroda, pa je u ovom slučaju čak i onaj zloglasni i nedozvoljeni omjer 1 porod na 1 pobačaj, premašen. Kod ocjene toga stanja ne smatramo da je broj poroda premalen. On još uvijek odgovara pozitivnom indeksu priraštaja na našem području, ali je broj pobačaja mnogo prevelik. Taj mali pregled jednogodišnje statistike, jasno nam predočuje naše obaveze za provođenje kontracepcije, te borbe protiv pobačaja, pa i onoga legalnoga Dok je kroz komisiju za legalni pobačaj u prošloj godini prošlo 1593 žene, kroz savjetovališta za kontracepciju kroz pola godine njegova rada prošlo je samo 379 žena. Broj je malen ali i taj broj žena koje smo uspjeli privući kontracepciji predstavlja izvjestan uspjeh. One su ostale stalni i vjerni posjetioci tog savjetovališta i nisu više trebale posjećivati komisiju za pobačaj. Od tih 379 žena 311 je s područja općine Karlovac, dakle većina, a samo manji dio 68 s područja terena i to je omjer koji predstavlja neuspjeh, zbog toga jer je baš taj teren, naročito područja općina Slunj, Vojnić i Duga Resa dao najveći broj pobačaja u prošloj godini.

Postavljamo otvoreno pitanje, zbog čega je posjet žena savjetovalištu za kontracepciju još uvijek slab, a posjet komisiji za legalni pobačaj tako brojan, iako bi omjeri trebali biti obrnuti. U prvome redu smatramo da stav žene prema kontracepciji kao jedino ispravnom metodu planiranja porodice, još a je pozitivno usmjeren, budući ona još uvijek radije bira bolnu i opasnu kiretažu, nego bezopasnu, jednostavnu i uspješnu kontracepciju. Trebat će još mnogo rada, a naročito zdravstvenog prosvjećivanja i upućivanja žene na kontracepciju. Bit će potrebno da medicinski i socijalni radnici odlaze u sela, tvornice i ulične rajone, gdje će predavanjima i savjetima upućivati i uvjeriti žene da je kontracepcija budućnost, a abortus bolna I neugodna prošlost.

Pripremio Tihomir Ivka

Izdvojeno


Reci što misliš!