KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Prije četrdesetak godina poslodavce su na muke dovodili pijani radnici - čak je zabranjeno točenje alkohola prije 7 ujutro

Prije četrdesetak godina poslodavce su na muke dovodili pijani radnici - čak je zabranjeno točenje alkohola prije 7 ujutro

Čak 55 autobusa vozilo je radnike u grad iz okolnih mjesta

Zanimljivi problemi mučili su karlovačke poslodavce, a sudeći po tekstu i one diljem Hrvatske, prije četrdesetak godina. Riječ je o povećem broju onih koji su na posao dolazili pod utjecajem alkohola. Sve to uzrokovalo je čak i propisivanje zabrane točenja alkoholnih pića prije početka radnog vremena. Danas takvih problema, većim dijelom, ipak nemamo, iako bismo zasigurno rado pristali i na njih kada bi se ponovile situacije kao opisana u tekstu - u kojoj do 6 ujutro 55 punih radničkih autobusa iz okolice dovozi radnike u Karlovac. 

"Zabrana točenja alkoholnih pića prije 7 sati - Sporazum zamijenio odluku", Karlovački tjednik, 1. rujna 1983. godine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kao i u mnogim gradovima u zemlji i u Karlovcu je na poseban način regulirano točenje alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima prije 7 sati. Poznato je da je ova mjera donijeta iz praktičnih razloga - da se spriječi rano alkoholiziranje zaposlenih, koje u velikoj mjeri utječe na njihov radni elan, ali koje je i u velikoj mjeri povezano s većim brojem ozljeda na radnom mjestu, što je svojevremeno radnim organizacijama stvaralo i nemale financijske probleme.

Samoupravnim sporazumom o rasporedu, početku i završetku radnog vremena u ugostiteljstvu, koji je sklopljen u lipnju 1980. godine, precizirano je da hoteli, moteli i ugostiteljski objekti na autobusnoj i željezničkoj stanici, pothodniku te kampovi mogu raditi od 19 do 04 sata, ali i da svi navedeni ugostiteljski objekti, osim hotela i motela, ne smiju točiti alkoholna pića u vremenu od 5 do 7 sati. Usvajajući ovaj Samoupravni sporazum, većina karlovačkih ugostiteljskih objekata počela je raditi od 7 sati tako da je samo poštivanje odluke o zabrani točenja postalo izlišno.

Ipak, u užem centru grada ostalo je nekoliko objekata koji rade od 6 sati. Snack bar radne jedinice Perivoj, poznatiji kao Gradska kavana, radi od 5 sati a sve do 7 sati toče se samo kava i čaj (eventualno s rumom). Prema riječima upravitelja radne jedinice Zdravka Mačečevića još uvijek u ranim jutarnjim satima radnici zahtijevaju da im se toči alkohol pa makar u šalicama za kavu, ali konobari u potpunosti poštivaju zabranu točenja. Tako se u ovom ugostiteljskom objektu, pred koji do 6 sati dođe 55 autobusa, popije 250 kava i čajeva, bez stalnog dodatka koji inače ide uz pića u to vrijeme. Jedina zamjerka ovom pa i ostalim lokalima koji rade od 6 sati je nedostatak jasno istaknutog vremenskog ograničenja točenja alkoholnih pića, kako je to predviđeno Samoupravnim sporazumom. 

Da se ova odluka poštuje potvrdili su nam inspektori, koji su se prisjetili da je do sada bila samo jedna anonimna prijava o kršenju spomenute odluke. Čini se da je primjenom Samoupravnog sporazuma o rasporedu, početku i završetku radnog vremena u ugostiteljstvu u najvećoj mjeri eliminiran i problem točenja alkoholnih pića prije 7 sati. Jedina mogućnost da se radnici "ugriju" prije radnog vremena leži u objektima Žitoproizvoda, gdje se prodaje alkohol u malim bočicama pa predlažemo da se ovaj sporazum proširi i na prodavaonice ovog kolektiva, čime bi se u potpunosti odstranila mogućnost nabavke i pijenja alkoholnih pića prije početka redovnog radnog vremena.

Foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!