KA RETROVIZOR

KARETROVIZOR

Pitanje rada nedjeljom bilo je aktualno i prije pola stoljeća, ali s iznenađujućim problemima i odgovorima radnika na njih

Pitanje rada nedjeljom bilo je aktualno i prije pola stoljeća, ali s iznenađujućim problemima i odgovorima radnika na njih

Samoupravljanje je u ovakvim slučajevima bilo itekako korisno - na čudnu zakonsku odredbu odgovorilo se porukom: u redu, onda više ne radimo nedjeljom.

Rasprave o radu nedjeljom nisu novost. Kako pokazuje tekst Karlovačkog tjednika iz 1973. godine bile su aktualne i (barem) prije pola stoljeća, kada je, pak, bilo i nekoliko detalja koji su iz današnje perspektive neshvatljivi i djeluju nemoguće.

Jedan od njih je svakako zakonska odredba koja je zabranjivala plaćanje prekovremenog radnog vremena radnicima, koju, ako je tekst u Tjedniku pravilno interpretira, teško možemo razumjeti iz današnje perspektive. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S druge strane, samoupravljanje je u ovakvim situacijama imalo svoje itekakve prednosti pa je uzvraćeno na jedini logičan način - u redu, onda više nećemo raditi nedjeljom. 

U kasnijim predratnim godinama nije bila rijetkost da je nedjeljom vrlo ograničen broj otvorenih trgovina. Mnogi se sjećaju "kilometarskih" redova za kruh pred dežurnim pekarama. Danas takvih problema nemamo, a kako je radnicima to je već drugo pitanje. Na kraju krajeva, rad nedjeljom i nije problem ukoliko postoje kadrovske i financijske mogućnosti za isti - odnosno, ako je radnicima pošteno plaćen, i ako je dovoljno radnika za "rotaciju" u kojoj nitko od njih neće raditi nedjeljom više od jednom mjesečno. 

"Trgovine nedjeljom zatvorene?", Karlovački tjednik, 9. kolovoza 1973. 

Trgovačke radne organizacije Opće trgovačko poduzeće, Agropromet i Žitoproizvod pristale su da njihove prodavaonice živežnih namirnica, kao i do sada, budu otvorene nedjeljom.

Naime, novi propisi o prekovremenom radu zabranjuju trgovačkim poduzećima da plaćaju radnicima prekovremeno radno vrijeme pa je Opće trgovačko poduzeće bilo donijelo odluku da nedjeljom ne otvara svoje prodavaonice. Ova radna organizacija posebno obrazlaže svoj odlukom činjenicom da je najviše trgovaca - žena, kojima rad nedjeljom predstavlja posebne teškoće.

O ovom pitanju raspravljao je Savjet za robni propmet i turizam Skupštine općine Karlovac, a potom i Izvršni odbor Vijeća potrošača i korisnika usluga. Dogovoreno je da do 1. listopada prodavaonice živežnih namirnica rade kao i do sada, a da se do tog vremena još jednom raspravi o nedjeljnom radnom vremenu. Najvjerojatnije je da će poslije 1. listopada raditi samo prodavaonice na novoj gradskoj tržnici i kiosk pred starom karlovačkom bolnicom. O takvoj odluci na vrijeme će biti upoznati svi savjeti potrošača u karlovačkim mjesnim zajednicama.

foto: kafotka.net

Izdvojeno


Reci što misliš!